Placeholder

6 veelgestelde vragen over gluten(vrij)

Met als belangrijkste vraag: wat is gluten?

1. Wat is gluten eigenlijk?
Gluten is een eiwit dat voorkomt in bijvoorbeeld tarwe, rogge, gerst en spelt. Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Gluten wordt ook gebruikt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijs en bier. Haver is vaak 'besmet' met gluten en daardoor niet altijd veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet.

2. Wat is coeliakie?
Mensen met coeliakie kunnen niet tegen gluten, zij zijn glutenintolerant. Wanneer iemand met coeliakie gluten eet, ontstaat er een ontstekingsreactie in de dunne darm en dat veroorzaakt vervelende klachten. Bij langdurige schade aan de dunne darm worden voedingsstoffen niet meer goed opgenomen in het lichaam, met alle gevolgen van dien.

3. Wat is glutensensitiviteit?
Sommige mensen hebben geen coeliakie, maar reageren wel overgevoelig op gluten. Vermoed je dat je niet goed tegen gluten kunt? Begin niet zomaar aan een glutenvrij dieet, maar vraag eerst advies aan je huisarts en een diëtist.

4. Hoe wordt glutensensitiviteit vastgesteld?
De symptomen zijn uiteenlopend en kunnen per persoon verschillen. Je kunt last hebben van diarree of juist van een verstopping. Wanneer je al een tijd niet tegen gluten kunt, maar toch gluten eet, kun je zelfs last krijgen van bloedarmoede of botontkalking. Je kunt last hebben van hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, moeheid. Overgevoeligheid voor gluten kan allerlei problemen veroorzaken, daarom kan het lastig zijn om glutenintolerantie of glutensensitiviteit te herkennen. Het kan het best vastgesteld worden door een arts.

5. Waarom hoor ik de laatste tijd veel over glutenvrij?
Niet zo heel lang geleden was er weinig bekend over glutensensitiviteit en coeliakie. De laatste jaren wordt er meer over bekend en komen er steeds meer glutenvrije producten in de schappen. Daarnaast zijn mensen actief bezig met hun gezondheid en de effecten van voeding, waardoor meer mensen de stap nemen om glutenvrij eten te proberen en te ontdekken wat het voor hun lichaam doet.

6. Waar koop ik glutenvrije producten?
Doordat er steeds meer bekend wordt over glutenvrij eten en steeds meer mensen een glutenvrij dieet volgen, wordt het aanbod van glutenvrije producten groter. Eén van de producenten van glutenvrije producten is Schär. Schär heeft een uitgebreid assortiment, met producten voor iedere smaak en gelegenheid. Schär verkoopt onder andere brood, pasta, meel, ontbijtgranen en gebak. Je koopt Schär online of bij Albert Heijn.

Dit artikel is een samenwerking met Dr. Schär.