Placeholder

3 feiten en fabels over vegetarisch eten

Er bestaan nog steeds hardnekkige fabels over vegetarisch eten. Wij zetten er drie op een rij.

Met een vegetarisch dieet krijg je te weinig ijzer binnen
Vrouwen moeten ongeveer 18 milligram ijzer dag binnenkrijgen. Dat is goed te doen, ook wanneer je vegetarisch eet. Het wel zo dat je lichaam het ijzer uit vlees, gevogelte en vis makkelijker opneemt dan ijzer uit vegetarische bronnen zoals amandelen, abrikozen, bonen, linzen, zaden, broccoli en spinazie. De truc is om die ijzerrijke bronnen in combinatie met vitamine C te eten – dan neemt je lichaam het makkelijker op. Spinazie met citroensap erover dus, of tomaten bij de bonen en linzen. Of een abrikozensnack gecombineerd met partjes sinaasappel.

Vegetarisch eten maakt slank
Dat hangt er maar net vanaf. Als je vlees vervangt voor gezonde voedingsmiddelen kan het zijn dat je een paar kilo kwijtraakt – of ze er niet aankrijgt. Een grootschalig onderzoek van het Imperial College London heeft bijvoorbeeld laten zien dat mensen die elke dag 250 gram rood vlees, gevogelte of bewerkt vlees aten in vijf jaar tijd meer aankwamen dan mensen die minder vlees aten – zelfs als ze per dag ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën aten. Een paar dagen per week géén vlees eten, kan volgens dat onderzoek al helpen om op gewicht te blijven. Maar je kunt ook juist aankomen als je vegetariër wordt. Er zijn geen garanties als het om gewicht gaat.
 
Het is goed voor onze planeet
Klopt! Als er iets is waarmee je een grote foot print achterlaat, is het met het eten van vlees. Natuurlijk kost het verbouwen van groenten en peulvruchten ook nodige energie en grondstoffen, maar veel minder dan voor lapje vlees.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock