Placeholder

Wat te doen tegen een koortslip?

Ik heb een rood plekje op mijn lip dat tintelt. Is dit een koortslip en wat moet ik dan doen?

Wat is een koortslip?
Een rood tintelend plekje op je lip zou inderdaad een koortslip kunnen zijn. Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus en kan de kop op steken bij weersveranderingen, kou, menstruatie, griep en als het immuunsysteem verzwakt is. Ook als je nooit eerder een koortslip hebt gehad, kun je drager zijn van het virus en kan het zich vroeg of laat openbaren. Twee van de drie mensen zijn drager van het virus, maar slechts 10 tot 20% van de dragers krijgt wel eens te maken met een koortslip. Toch kunnen de dragers van het virus het ongemerkt doorgeven aan anderen.

Besmettelijk
Een koortslip is super besmettelijk maar kan voor gezonde volwassenen eigenlijk geen kwaad. Toch wil je het virus niet graag doorgeven. Kijk daarom uit wanneer je andermans bestek of glas gebruikt  en was het daarna grondig af. Als je met je handen per ongeluk je koortslip aanraakt, is het ook verstandig om  daarna je handen zorgvuldig te wassen. Vermijd orale seks, want het virus kan zich ook manifesteren op de geslachtsdelen. Zoen ook geen andere mensen als je last van een uitbraak hebt. Blijf weg van baby’s en kleine kinderen tot ongeveer 4 jaar. Bij deze groep kan het virus ernstige infecties veroorzaken met blijvende schade.

Behandeling van een koortslip
Een koortslip begint met een rood tintelend plekje op of rond de lippen. Daarna begint de huid op te zwellen, gaat het branderig aanvoelen en ontstaan er blaasjes. Met name het vocht in deze blaasjes is zeer besmettelijk.  Een aanval duurt over het algemeen 7 tot 10 dagen. Een koortslip kan behandeld worden met antivirale crèmes op basis van aciclovir of penciclovir om de duur van de koortslip te verkorten, maar het is lastig aantonen in hoeverre deze middelen de duur echt verkorten. Een koortslip kan ook behandeld worden met zinkzalven op basis van zinkoxide of zinksulfaat. Dit heeft een samentrekkend, jeukstillend en indrogend effect en kan direct bij het opkomen van de koortslip worden gebruikt. Het zorgt ervoor dat de blaasjesfases beperkt blijft. Voordeel is dat deze middelen over het algemeen minder duur zijn.

Tips ter voorkoming
Wie een koortslip voorkomen wil doet er goed aan de lippen altijd te beschermen met een vettige lippenbalsem, liefst met spf-beschermingsfactor. Daarnaast helpen een goede nachtrust, voldoende beweging en gezonde voeding om een koortslip te voorkomen. Heb je toch een koortslip gekregen? Vervelend, maar de drogist kan je verder helpen. Hij of zij verwijst uiteraard wel door naar de huisarts bij kinderen jonger dan 6 jaar, wanneer er gelig pus of troebel vocht uit de blaasjes komt of wanneer het virus zich bijvoorbeeld uitgebreid heeft naar het oog. Ook als de blaasjes na 2 weken nog niet volledig verdwenen zijn is het verstandig even langs de dokter te gaan.



Wie is Linda?

Linda is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, dat is het keurmerk voor goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen bij jou in de buurt dit keurmerk hebben en wat je als klant mag verwachten van deze drogisterijen.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door CBD.