Placeholder

Total body check-up, maar dan gewoon thuis

Waarom honderden euro’s uitgeven aan een total body scan? Check je gezondheid gewoon thuis met Santé’s total body check.

Body scan
Er zijn allerlei manieren om je gezondheid te laten checken. Je kunt je conditie laten meten met een medisch sportonderzoek, of zelfs bij een speciale kliniek een total body scan laten doen. Je hele lichaam wordt dan doorgelicht met MRI's, Ct-scans en een bloedonderzoek.

Risico's
Je hoopt dat je daarna als stempel 'op-en-top-gezond' krijgt. Helaas kan een total body scan niet alle risico's uitsluiten. Sterker nog, regelmatig worden er afwijkingen gevonden en vervolgens behandeld, terwijl je er nooit ziek van was geworden. Dit levert veel ongerustheid en extra kosten op, zonder dat je er gezonder van wordt, zo stellen kritische artsen.

Houd je lichaam zelf in de gaten
Je kunt je lichaam ook zelf scannen. Bart Timmers werkt als huisarts en is deskundig op het gebied van medische apps en gezondheidsmeters. Samen met zijn adviezen hebben we een Santé body check voor thuis gemaakt.

Vanaf pagina 36 in het meinummer van Santé lees je meer over gezondheidchecks die je thuis kunt doen, voor onder andere je ogen, mond, huid, hart en spieren.

Lees ook
> Wanneer moet je met vermoeidheid naar de dokter?
> Last van hooikoorts, of toch een verkoudheid?
> Heb jij teveel stress?
> Jezelf wegen: hier moet je op letten
> Hoe laat moet ik naar bed?

Beeld: Shutterstock

Maak bij twijfel altijd een afspraak met je huisarts.