Placeholder

8 manieren om je huis te detoxen

Met deze tips maak je je huis gezonder.

1. Houd de badkamer schimmelvrij
Je kunt schimmel aanpakken met een product tegen schimmel, maar het is beter om schimmel te voorkomen. Zorg dat je de badkamer goed ventileert. Zet als dat mogelijk is een raam open, of laat de deur na het douchen even openstaan. Schimmel nestelt zich graag in vochtige hoekjes, dus probeer die na het douchen meteen goed droog te maken.

2. Houd je bed schoon
Gebruik voor je matras en beddengoed speciale hoezen tegen huisstofmijt. Laat je dekbed en matras regelmatig luchten en was je beddengoed iedere week op 60 graden.

3. Installeer een afzuigkap
Een afzuigkap zorgt ervoor dat er tijdens het koken minder vocht, rook en geurtjes vrijkomen in je huis.

4. Sluit open verpakkingen goed af
Bewaar geen open zakken pasta, meel of zoetigheid in je voorraadkast. Sluit alles goed af of stop de producten in glazen potten. Zo verklein je de kans op ongedierte in je keuken.

5. Ventileer voortdurend
Het is niet genoeg om de ramen en deuren iedere dag even open te zetten. Je moet je huis de hele dag door ventileren. Het is onder andere van belang om de luchtvochtigheid in huis gezond te houden. Lees onze tips om je huis te ventileren.

6. Trek je schoenen uit voor je naar binnen gaat
Je schoenen nemen viezigheid van buiten mee naar binnen. Trek je schoenen het liefst uit voor je naar binnen gaat en leg in ieder geval een deurmat neer.

7. Gebruik opbergboxen tegen stof
Houd je spullen stofvrij. Dat gaat het makkelijkst bij gladde oppervlakken. Berg zoveel mogelijk losse rommel op in opbergbakken. Denk ook aan de spullen in de berging of op zolder.

8. Vervang je bank door een leren bank
Leren banken nemen minder snel huisstofmijt op. Heb je een stoffen bank, haal dan iedere week de stofzuiger over je bank.

Beeld: Shutterstock