tekenbeet

Hier moet je op letten bij een tekenbeet

Een tekenbeet kun je ongemerkt oplopen, bijvoorbeeld tijdens een wandeling door het bos of nadat je op het gras hebt gezeten. Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Weet jij waar je op moet letten?

Maandag 22 juni begint de Week van de teek. Die begint normaal gesproken in april, maar vanwege het coronavirus was deze even uitgesteld. Aandacht voor de teek is heel belangrijk, wamt door de steeds maar stijgende temperaturen in ons land, lijkt dit beestje steeds beter te aarden in Nederland. Het risico om een tekenbeet op te lopen wordt daardoor steeds groter…

Lees ook: Help, ik heb een teek

Dit zijn de favoriete plekken van teken…

Een teek kan zich overal vastbijten, maar liezen, knieholtes, oksels, enkels, achter de oren en rond de haargrens zijn favoriete plekjes van de teek. Ben je de hele dag buiten geweest in de buurt van bomen, struiken of gras dan zijn dat de plekken op je lichaam die je in ieder geval zou moeten controleren.

Waarom is het belangrijk om een teek snel te verwijderen?

Teken kunnen de ziekte van Lyme overdragen. Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans dat de teek geïnfecteerde bacteriën overdraagt. Neem daarom na een dag buiten de tijd om je huid even te controleren. Een teek snel verwijderen geeft geen garantie dat je geen Lyme hebt opgelopen.

Hoe verwijder je een teek?

Gebruik geen alcohol, jodium, olie, watje met zeep of andere middelen voordat je een teek verwijdert. Neem een puntig pincet en pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast. Trek hem er langzaam uit. Heb je een speciale tang om teken te verwijderen? Volg dan de gebruiksaanwijzing.

Handig in je EHBO-kit: bestel hier een tekentang.

Houd je lichaam in de gaten

Schrijf op waar en wanneer je gebeten bent door de teek. Mocht je nog ergens last van krijgen, heb je die informatie in ieder geval bij de hand. Houd de plek waar de teek zat goed in de gaten, net als de rest van je lichaam. Ontstaat er ergens een rode kring (dat is niet altijd het geval!) of krijg je last van griepachtige verschijnselen, neem dan meteen contact op met je huisarts. Een rode kring kan ook op een andere plek verschijnen, het hoeft niet altijd rondom de beet te zijn.

Raadpleeg Tekenradar om te zien of er meldingen in de buurt zijn gemaakt.

Toptijd voor de teek

Dit is de toptijd voor de teek. In de maanden juni en juli worden meer dan de helft van alle tekenbeten geregistreerd. Volgens het RIVM zijn er elk jaar minstens 1,5 miljoen tekenbeten.

Geplaatst door NOS op Zondag 21 juni 2020

Gerelateerde artikelen