Placeholder

Feiten over luizen

Luizen komen veel voor en het ziet er niet naar uit dat ze uitgeroeid zullen worden. Je hoeft je niet te schamen als je luizen hebt opgelopen, maar je moet wel actie ondernemen.

Luizen komen het meest voor op de basisschool, maar ook veel middelbare scholen kampen met luizen
Kinderen spelen graag met hun hoofden dichtbij elkaar, waardoor luizen kunnen overlopen. Op sommige basisscholen wordt er na iedere vakantie gecontroleerd op luizen, daarnaast is het belangrijk om zelf regelmatig te controleren op luizen. Uit onderzoek van Prioderm blijkt dat veel middelbare scholen ook kampen met hoofdluis, daar wordt veel minder bij stilgestaan.

Je hoeft je niet te schamen als je luizen hebt
Iedereen kan luizen krijgen. Wanneer je je wel zou moeten schamen? Als je weet dat je luizen hebt, maar er niets aan doet. Je bent niet vies als je luizen hebt opgelopen. Luizen houden van alle haren.

Luizen zoeken warme plekjes op
Achter je oren, in je nek of in je pony zul je luizen het eerst vinden. Dit zijn de plekjes die tijdens luizencontrole extra goed gecheckt moeten worden.

Je kunt neten verwijderen met een speciaal middel, maar conditioner werkt ook
Neten zijn de eitjes van luizen. Ze plakken aan het haar vast, waardoor ze lastig te verwijderen zijn. Als er een neet in je haar achterblijft, heb je grote kans dat je weer luizen krijgt. Neten moet je daarom zorgvuldig verwijderen. Uit onderzoek van de Universiteit van Gent blijkt dat conditioner net zo effectief is als een speciaal middel tegen neten. Lees ook: Hoe verwijder je neten?

4 maart is het Luizendag
Er is een nieuwe campagne van start gegaan. Met Luis thuis? wil het RIVM inzicht krijgen in de verspreiding en aanpak van hoofdluis. Heb je thuis kinderen met luizen? Dan kun je dat melden via de website.

Lees ook: Wat kun je doen tegen luizen?

Beeld: Shutterstock