Placeholder

Bereken je ABSI: A Body Shape Index

Met deze methode bereken je of je overgewicht hebt. Het is vergelijkbaar met het berekenen van je BMI, maar dan ABSI houdt meer rekening met de vorm van je lichaam.

Hoe bereken je je ABSI?
Voer in een ABSI-rekentool je lengte, gewicht, tailleomtrek, leeftijd en geslacht in. Bij de uitkomst 1 heb je een gemiddeld risico op suikerziekte en hart- en vaatproblemen. Elk tiende punt lager of hoger geeft je respectievelijk tien procent minder of meer risico.

Lichaamsvorm
Door het meetellen van variabelen als tailleomtrek en leeftijd is ABSI – meer dan BMI – gericht op de vorm van het lichaam. Wanneer je als vrouw meer buikvet hebt maar minder spiermassa in de ledematen, zal de rekensom van ABSI dit meenemen.

Werk aan je buikvet
Daarbij geeft ABSI meer informatie over je gezondheid dan BMI. Het houdt namelijk rekening met vet bij je taille, het gevaarlijkste vet. ABSI geeft aan hoe hoog je risico is op vroegtijdig overlijden. Als je dit risico wilt verminderen, kun je de spieren bij je buik trainen, waardoor je middel kleiner wordt. Ook diëten en sporten kunnen helpen. Mocht je echt van plan zijn dit te gaan aanpakken, vraag dan advies aan een professional.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock