Placeholder

Wat kun je doen tegen veel zweten?

Donkere zweetplekken onder je oksels, dat wil je liever niet. Wij zetten zes manieren om veel zweten aan te pakken op een rij.

1. Draag ademende kleding
Als je merkt dat je in bepaalde kleding meer transpireert, kan dit de oplossing zijn. Synthetische kleding laat de huid broeien, waardoor je juist gaat transpireren. Stoffen die gemaakt zijn van natuurlijke vezels – zoals katoen of zijde – ademen beter, waardoor je huid niet oververhit raakt en je dus minder zweet.

2. Zorg voor schone oksels
Was je oksels iedere dag met een milde zeep. Gooi als dat nodig is je kleding na één dag dragen al in de was. Zweet gaat pas stinken zodra er bacteriën bijkomen, daarom is schone kleding belangrijk.

3. Pas je voedingspatroon aan
Van pittig eten warmt je lichaam op en door moeilijk verteerbaar voedsel moet je lichaam harder werken. Sommige mensen kunnen daarvan gaan zweten. Maar ook suiker, rood vlees, koffie en alcohol kunnen de zweetproductie vergroten. Kies voor gezonde voeding met veel vitamine B. Van granen, vis, salie en tomatensap zweet je minder. Pas op met smaakmakers zoals knoflook. Dit geeft zweet een sterke geur.

4. Zweetremmers
Er zijn speciale middelen verkrijgbaar die zweet remmen. Ze bevatten aluminiumchloridezouten. Door deze zouten raken de afvoergangen van zweetklieren verstopt, zodat transpiratievocht niet vrij kan komen. Hierdoor wordt overmatig zweten en geurtjes tegengegaan. Het nadeel is dat klieren verstopt raken. Het kan dat je daardoor op andere plekken meer gaat zweten.

5. Botox
Botox is niet alleen om je rimpels op te vullen, het kan ook de zweetklieren lamleggen. Een specialist spuit botox met kleine injecties in je okselhuid. Botox blokkeert zweetprikkels van de zenuwen naar de zweetklieren, waardoor deze zweetklieren geen signalen meer krijgen en de zweetproductie voor een periode van ongeveer zes maanden sterk afneemt.

6. Ga eerst naar de huisarts
Ga voordat je drastische maatregelen neemt eerst langs de huisarts om advies te vragen. De huisarts kan je informeren over de mogelijkheden en eventuele bijwerkingen of risico's van verschillende behandelingen.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock