Placeholder

Wat te doen tegen een verstopte neus?

‘Ik ben al een paar dagen snipverkouden met een hinderlijk verstopte neus. Wat kan ik hiertegen doen?’

Advertorial

Drogist Linda: Wie geplaagd wordt door hardnekkige neusverkoudheid is het snelst geholpen met een neusspray of druppels op basis van oxymetazoline of xylometazoline. Deze neussprays zorgen ervoor dat het slijmvlies slinkt, waardoor je makkelijker adem kunt halen. De sprays mogen 4 tot 6 maal daags in ieder neusgat worden gesprayd. Gebruik deze sprays maximaal  7 dagen omdat anders de kans bestaat dat het neusslijmvlies blijvend beschadigd raakt.

Wanneer moet je voorzichtig zijn met het gebruik van neusspray?
Vanwege hun vaatvernauwende werking moet je extra voorzichtig zijn met deze neussprays als je een hoge bloeddruk of hartkloppingen hebt. Als je liever een ander soort product gebruikt, kan je kiezen voor een neusspray of druppels op basis van fysiologisch zout. Deze reinigen de neusholte en verzachten de slijmvliezen en geven niet of nauwelijks bijwerkingen.

En als ik geen neusspray of -druppels wil gebruiken?
Dan is het zinvol om te stomen met producten op basis van eucalyptus en menthol of kamillebloesem. Het stomen opent de luchtwegen, kalmeert de slijmvliezen en de helende werking dringt diep door in het lichaam. Stomen met heet water uit de kraan of water uit de waterkoker dat al een tijdje van de kook af is, is voldoende. Het gebruik van kokend water geeft meer kans op beschadiging van de huid of de luchtwegen.

Wrijfmiddel
Een wrijfmiddel voor verkoudheid geeft tijdens het slapen verlichting wanneer het op de borst wordt ingewreven. De dampen met etherische oliën geven een goede verlichting van de klachten waardoor het ademen door de neus makkelijker wordt.  Bovendien vermindert dit de kans op hoest- en keelklachten, omdat de slijmvliezen minder geïrriteerd raken wanneer er niet door de mond wordt geademd. Let op: producten met vluchtige stoffen zoals menthol zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 2 jaar.

Je kunt er ook voor kiezen om een beetje wrijfmiddel of een opengebroken inhalatiecapsule op een zakdoek te wrijven en daar af en toe doorheen te ademen met de neus. Op deze manier kan je ook snel weer vrijer ademen.

Zijn er nog andere dingen die ik kan doen?
Het is zinvol om de slaapkamer goed te ventileren. Gebruik bij voorkeur papieren zakdoekjes en gooi deze na 1 keer gebruikt te hebben gewoon weg. Zo voorkom je dat zakdoeken een bron van bacteriën worden…

Beterschap! Linda


Wie is Linda?
Linda is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, dat is het keurmerk voor goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen bij jou in de buurt dit keurmerk hebben en wat je als klant mag verwachten van deze drogisterijen.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door CBD.