Dieet verantwoord afvallen sante

Hoe vind je het dieet dat het beste bij je past?

Wil je graag afvallen maar zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet waar je moet beginnen? Deze 5 vragen kun je jezelf stellen om te ontdekken welk dieet bij jou past.

Raak niet in de verleiding
Er zijn ontelbaar veel diëten die je kunt gaan volgen. Ze geven allemaal aan dat je makkelijk en zonder honger, snel kunt afvallen.  Heel verleidelijk, maar ook erg verwarrend. Het is je nog nooit gelukt en toch denk je ook nu weer, maar wat als dit nou echt werkt? Stel jezelf eerst de volgende vragen.

1. Heb je gezondheidsproblemen?
Iedereen is anders en wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Als je een dieet moet kiezen is het belangrijk om te kijken of jij gezondheidsproblemen hebt waar je rekening mee moet houden.

Mensen met diabetes, hoge bloeddruk, of een te hoog cholesterol gehalte hebben andere soorten voeding nodig dan iemand die alleen 5 kilo te zwaar is.

Ook je fitheid speelt een grote rol. Sommige diëten gaan samen met een zwaar sportregime. Als jij geen sportief type bent dan ga jij dit nooit volhouden op de lange termijn dus is het onverstandig om zo’n dieet te kiezen.

2. Hoeveel geld heb je te besteden?
Er zijn meerdere studies waaruit blijkt dat afvallen via een commercieel dieet succesvoller is dan gewicht verliezen op je eigen manier. Maar wat als je bijna geen geld te besteden hebt? Dan wil dat natuurlijk niet zeggen dat je niet op dieet kunt gaan. Belangrijk is dat je voordat je begint bedenkt hoeveel geld je wilt besteden aan je dieet. Een deel van de diëten valt dan al af.

Onderzoek daarna zoveel mogelijk diëten die in je budget passen. Wees er zeker van dat alle kosten binnen je budget passen. Dus het eten, kosten voor beweging en eventuele coaching. Alles moet binnen het bedrag zijn dat jij ervoor wilt besteden.

Denk ook na over hoe lang je nodig hebt om je streefgewicht te behalen en of je dat bedrag de hele weg naar je streefgewicht kunt missen.

Uiteindelijk is het niet zo dat de kosten die je aan je dieet kwijt bent er voor zorgen dat je succes zult hebben met afvallen. Je overgewicht zal niet verdwijnen door dat jij geld betaald om af te kunnen vallen.

Laat het je niet afschrikken om met je dieet te beginnen als je maar weinig geld te besteden hebt. Er zijn tegenwoordig goede goedkope of zelfs gratis apps en online programma’s die je kunnen helpen bij het afvallen. Dit maakt het makkelijker om je eigen goedkope afvalprogramma tot een succes te maken.

3. Past het dieet in mijn planning?
Een belangrijke reden dat veel diëten mislukken is omdat de gezonde gewoonten niet passen in onze drukke levens. Wij hebben een strakke planning en rennen vaak van afspraak naar afspraak. Gezond leven kost nou eenmaal iets meer tijd en voorbereiding. Het is makkelijk om na je werk eten af te halen of op het station een frietje te eten.

Je moet gezondheid echt de prioriteit geven als je wilt dat je afvalpoging zal slagen. Je zal jezelf moeten voorbereiden en er voor moeten zorgen dat er thuis een gezonde maaltijd staat te wachten, of je gezonde maaltijd meenemen naar je werk. Dan kom je veel minder snel in de verleiding om ongezond te snacken.

Bedenk daarom goed hoeveel tijd je hebt of wilt maken om een gezonde voeding voor jezelf te maken. Wees vooral realistisch. Als je geen tijd heb om gezond eten voor te bereiden dan vallen alle dieetprogramma’s af die veel tijd kosten. Kies dan voor iets eenvoudigs of voor een compleet programma inclusief gezonde maaltijden die al voorbereid zijn door iemand anders.

Tip

Apple Watch 3
Apple Watch 3
BESTEL HIER

4. Heb je een omgeving die je stimuleert om af te vallen?
Heel belangrijk om over na te denken voor dat je op dieet gaat is de steun uit de omgeving die je krijgt om een dieet daadwerkelijk te kunnen laten slagen. Wil je dat je partner je steunt of je vrienden? Of wil je het buiten je vertrouwde omgeving zoeken en wil je een lotgenoot waarmee je alles over je dieet kunt delen?

Sommige dieet programma’s bevatten een lidmaatschap inclusief een online community waar je lotgenoten kunt vinden. Er zijn ook echte dieet clubs die maandelijks bij elkaar komen voor weegmomenten. Je kunt op die manier veel mensen leren kennen die in hetzelfde schuitje zitten.
Het is allemaal mogelijk. Maar misschien zit je daar helemaal niet op te wachten. Het is belangrijk dat je hierover nadenkt en het meeneemt in je overweging om voor een bepaald dieet te kiezen.

5. Wat heb je geprobeerd in het verleden dat niet heeft gewerkt?
Maak een lijst met alle diëten die je in het verleden hebt geprobeerd. Zet achter elk dieet de reden waarom het niet is gelukt. Bundel de redenen en kijk aan de hand daarvan welke onderdelen jij belangrijk vindt in een dieet om het afvallen te laten slagen. Had je altijd honger? Waren de porties te klein? Mocht je geen suiker? Had je niet genoeg motivatie? Denk hier echt goed over na. Wat is er nodig om het voor jou wel te laten slagen?

Actie
Begin nu en maak een actie plan. Schrijf het allemaal uit. Laat je niet beïnvloeden door alle reclame en marketing acties maar kies voor jezelf. Elk dieet werkt op de korte termijn, maar wil jij blijvend gewicht wilt verliezen kies dan iets dat echt bij je past. Alleen dan zal het een succes worden!


Dit is een gastblog van Anita Mulderij namens Jasper Alblas.

Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Philips Viva HR1855/70 – Sapcentrifuge
Sapcentrifuge Ad
Bestel hier