Placeholder

Kan ik voor mijn kind dezelfde zelfzorgmedicijnen gebruiken?

Advertorial – Pak je voor je kind dezelfde medicijnen uit de schappen als voor jezelf? Medicijnen voor volwassenen zijn lang niet altijd geschikt voor kinderen.

Drogist Cristina: We merken in de drogisterij dat ouders vaak met vragen komen over medicijngebruik. Logisch, want met je kindje ben je extra voorzichtig. Veel ouders weten niet welk product geschikt is voor hun kind, hoeveel een kind ervan mag hebben en hoe lang ze het mogen gebruiken. Waar moet je op letten?

Is er een leeftijdsgrens?
Bij kinderen werkt een medicijn anders dan bij volwassenen. Check dus altijd bij je drogist of het medicijn geschikt is voor kinderen: sommige medicijnen hebben namelijk een leeftijdsgrens.

Welke dosis is geschikt voor een kind?
Controleer ook welke dosis of sterkte een kind mag hebben: dat hangt namelijk soms af van de leeftijd of het gewicht van je kind.

Zijn er andere redenen waarom het medicijn niet geschikt is?
Ook kunnen er andere redenen zijn waarom een product niet geschikt is voor kinderen. Een baby met een verstopte neus moet je bijvoorbeeld geen producten met menthol geven om de luchtwegen vrij te houden. Baby’s verdragen geen menthol, daar kunnen ze benauwd van worden.

Hoe lang mag je een middel gebruiken?
Kijk daarnaast altijd hoe vaak en hoe lang achter elkaar een middel kan worden gebruikt. Neusspray met de stof xylometazoline mag bijvoorbeeld pas gebruikt worden vanaf 2 jaar en je mag het maximaal een week achter elkaar gebruiken, omdat anders het neusslijmvlies kan beschadigen.

Is het veilig in combinatie met andere medicijnen?
Gebruikt je kind ook andere medicijnen? Dan is het goed om na te gaan of het product dat je wilt kopen daarmee samen gebruikt kan worden. Niet alle medicijnen kunnen zomaar gecombineerd worden.

Laat je informeren
Kortom, laat je goed adviseren wanneer je een zelfzorgmedicijn koopt voor je kind en lees altijd de bijsluiter. Zelfs als je een geneesmiddel een jaar geleden ook al eens hebt gebruikt voor je kind.

Leer meer over medicijngebruik bij kinderen
Deze maand loopt er een voorlichtingscampagne over medicijngebruik bij kinderen. In de drogisterijen met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg kun je een handige checklist meenemen met tips over medicijngebruik bij kinderen. Je kunt hem bewaren en ophangen in je medicijnkastje. De checklist is ook te downloaden. Doe ook de test en ontdek hoe het gesteld is met jouw kennis over medicijngebruik bij kinderen.


Wie is Cristina?
Cristina Knollema-Lertora is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, dat is het keurmerk voor goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen bij jou in de buurt dit keurmerk hebben en wat je als klant mag verwachten van deze drogisterijen.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door CBD.