×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Ziek door je eigen keuken

Ziek door je eigen keuken
17.11.2014 - Redactie

Iedere dag lopen ongeveer 2.000 mensen een voedselinfectie op, een groot deel van die infecties wordt in de eigen keuken opgelopen. Met deze 8 tips voorkom je dat je ziek wordt door je eigen keuken.


1. Het begint al in de winkel
Let tijdens het boodschappen doen op de houdbaarheidsdatum en kijk of de verpakking heel is. Koop producten die kunnen bederven als laatst en leg ze thuis direct in de koelkast.

2. Deel je koelkast op de juiste manier in
De koudste plek in de koelkast is achterin tegen de wand. De groentelade is iets minder koud, waardoor groenten niet beschadigen door de kou. Houd hier rekening mee wanneer je producten in de koelkast zet. Wist je bijvoorbeeld dat je een pak melk beter niet in het rekje in de deur kunt bewaren?

3. Vervang regelmatig je vaatdoek
Een vaatdoek is de ideale plek voor bacteriën. Vervang daarom het liefst iedere dag je vaatdoek en was ze zo warm mogelijk, maar minstens op 60 graden.

4. Houd ingrediënten gescheiden
Zorg ervoor dat bereid eten niet in contact komt met rauw voedsel. Gebruik een aparte snijplank en een apart mes voor het snijden van vlees.

5. Verhit je eten goed
Door eten te verhitten, geef je bacteriën geen kans. Warm je weleens kliekjes op in de magnetron? Schep het eten tussentijds een keer om, zo kan het overal goed warm worden.

6. Bewaar wat je overhoudt in de koelkast
Leg of zet producten zoals melk, vleeswaren en groenten zo snel mogelijk terug in de koelkast. Of beter nog: pak alleen wat je nodig hebt en laat de rest in de koelkast. Je voorkomt zo dat de producten extra snel bederven. Bewaar kliekjes altijd in de koelkast.

7. Maak de koelkast regelmatig schoon
Droog de plankjes na het schoonmaken met een schone droge doek, anders verspreiden er direct weer bacteriën.

8. Was je handen
Was je handen altijd voordat je eten bereidt en nadat je rauw vlees of rauwe groenten hebt aangeraakt. Maak er een gewoonte van om je handen na ieder toiletbezoek te wassen. Hoe lang moet je je handen wassen?

Meer tips
Al deze tips komen uit de campagne Ziekmakers zie je niet. Het Voedingscentrum geeft in het kader van deze campagne meer tips om je keuken gezond te houden.

Wat vind je ervan?

Reacties

Tamara de Weijer

21.09.2018 - Geen pillen, maar paprika. Dat is het credo van huisarts Tamara de Weijer (37). Ze is ervan overtuigd dat een gezonde leefstijl veel ziektes kan voorkomen. Lees verder

Aanslag op je tanden

17.09.2018 - Je dagelijkse dosis koffie en thee kan zorgen voor aanslag op je tanden Met deze tips voorkom je dat. Lees verder

Je spijsvertering: stap voor stap

12.09.2018 - Je spijsvertering is een superslim systeem dat veel invloed heeft op hoe goed je je voelt. Hoe werkt het precies? Lees verder

Papiersnee pijn

08.09.2018 - Een snee door papier is vaak amper zichtbaar, maar de pijn kan venijnig zijn. Hoe komt dat? Lees verder

Total body scan

05.09.2018 - Waarom wel een APK voor je auto, maar niet voor je lijf? Lees verder

Extra gewicht meegenomen van vakantie?

05.09.2018 - Advertorial - Genoten van milkshakes aan de Spaanse kust? Je raakt het extra gewicht weer kwijt met Cambridge Weight Plan. Lees verder

Heb ik zware botten?

31.08.2018 - Zijn zware botten een (slap) excuus? Lees verder

Wond spoelen

31.08.2018 - Even niet opletten in de keuken en je vingers zijn gefileerd in plaats van de vis. Of er komt een kind huilend binnen met een schaafwond. Hoe ontsmet je deze wondjes nu het best? Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 127 |
Mis niets
Daghoroscoop
Maagd

Denk niet dat jij de enige bent met deze problemen. Iedereen denkt dat hij/zij…

» Naar de daghoroscopen