Placeholder

Ziek door je eigen keuken

Iedere dag lopen ongeveer 2.000 mensen een voedselinfectie op, een groot deel van die infecties wordt in de eigen keuken opgelopen. Met deze 8 tips voorkom je dat je ziek wordt door je eigen keuken.

1. Het begint al in de winkel
Let tijdens het boodschappen doen op de houdbaarheidsdatum en kijk of de verpakking heel is. Koop producten die kunnen bederven als laatst en leg ze thuis direct in de koelkast.

2. Deel je koelkast op de juiste manier in
De koudste plek in de koelkast is achterin tegen de wand. De groentelade is iets minder koud, waardoor groenten niet beschadigen door de kou. Houd hier rekening mee wanneer je producten in de koelkast zet. Wist je bijvoorbeeld dat je een pak melk beter niet in het rekje in de deur kunt bewaren?

3. Vervang regelmatig je vaatdoek
Een vaatdoek is de ideale plek voor bacteriën. Vervang daarom het liefst iedere dag je vaatdoek en was ze zo warm mogelijk, maar minstens op 60 graden.

4. Houd ingrediënten gescheiden
Zorg ervoor dat bereid eten niet in contact komt met rauw voedsel. Gebruik een aparte snijplank en een apart mes voor het snijden van vlees.

5. Verhit je eten goed
Door eten te verhitten, geef je bacteriën geen kans. Warm je weleens kliekjes op in de magnetron? Schep het eten tussentijds een keer om, zo kan het overal goed warm worden.

6. Bewaar wat je overhoudt in de koelkast
Leg of zet producten zoals melk, vleeswaren en groenten zo snel mogelijk terug in de koelkast. Of beter nog: pak alleen wat je nodig hebt en laat de rest in de koelkast. Je voorkomt zo dat de producten extra snel bederven. Bewaar kliekjes altijd in de koelkast.

7. Maak de koelkast regelmatig schoon
Droog de plankjes na het schoonmaken met een schone droge doek, anders verspreiden er direct weer bacteriën.

8. Was je handen
Was je handen altijd voordat je eten bereidt en nadat je rauw vlees of rauwe groenten hebt aangeraakt. Maak er een gewoonte van om je handen na ieder toiletbezoek te wassen. Hoe lang moet je je handen wassen?

Meer tips
Al deze tips komen uit de campagne Ziekmakers zie je niet. Het Voedingscentrum geeft in het kader van deze campagne meer tips om je keuken gezond te houden.