Placeholder

Papieren handdoekjes of een handdroger?

Een groot aantal infecties verspreidt zich makkelijk via bacteriën op je handen, daarom is het belangrijk dat je regelmatig je handen wast. Maar hoe kun je je handen het best drogen?

Waarom is het belangrijk om je handen góed te wassen?
Als je zeep gebruikt en je handen goed wast, blijven er bijna geen bacteriën achter. Als je je handen niet goed wast, of geen zeep gebruikt, blijven er wél bacteriën achter en die verspreiden zich daarna extra snel, omdat je huid nat is. Je natte handen  wrijf je over je broek, je haalt ze door je haar of je raakt de deurklink aan. Ideale oppervlakken om bacteriën te verspreiden.

Dus, waar drogen we onze handen het best mee af?
Papieren handdoekjes zijn als je kijkt naar de verspreiding van bacteriën de beste optie.

Waarom?
We willen niet te veel tijd kwijt zijn met het afdrogen van onze handen. Met een handdroger zijn je handen na 45 seconden voor 97 procent droog. Met een papieren handdoekje is dat al na 10 seconden het geval. De meeste mensen gebruiken de handdroger echter maar 22 seconden, waardoor hun handen nog voor 30 procent nat zijn. Met een papieren handdoekje zijn je handen na 5 seconden al voor 85 procent droog.

Andere factoren
De wrijving van een papieren handdoekje kan ervoor zorgen dat bacteriën van je handen achterblijven op het doekje. Sommige onderzoeken beweren over de handdroger juist dat er bacteriën in de luchtstroom zitten.

Kortom
Een papieren handdoekje is de beste optie. Als je geen keuze hebt, is een handdroger ook prima, maar zorg er wel voor dat je je handen volledig droog laat blazen.

Bekijk de video van ASAPsience, waarin dit verhaal duidelijk wordt uitgelegd:
 

Bron: ASAPscience | Beeld: Shutterstock