Placeholder

Bijna op vakantie! Wat moet ik halen bij de drogist?

Veel zelfzorgmiddelen zijn in het buitenland ook te koop. Toch zijn sommige dingen handig om in je koffer te stoppen. Zo hoef je in een noodgeval niet op zoek naar een apotheek om daar in een vreemde taal uit te leggen wat je nodig hebt.

Advertorial

Wat handig is om mee te nemen?
Cristina, drogist: 'Ik adviseer altijd een passend zonnebrandproduct, middelen tegen insecten (zowel om ze te weren als voor na het prikken), ontsmettingsmiddelen en pleisters, een pincet voor splinters, pijnstillers, een tekentang en eventueel een vacuümpompje om gif na bijvoorbeeld een wespensteek uit de wond te halen. Een vacuümpompje heeft overigens alleen zin als je het gebruikt binnen twee minuten na de steek omdat het gif snel wordt opgenomen via de bloedbaan.

Reisziekte
Daarnaast is het voor sommige mensen handig om tabletten tegen reisziekte en tegen hooikoorts mee te nemen. Deze laatste deze helpen ook bij jeuk en een lichte allergische reactie na een insectenbeet. Let op: met sommige middelen tegen reisziekte en hoest mag je niet autorijden! Informeer hiernaar bij je drogist.

Diarree
Ook is het slim om tabletten tegen diarree en tabletten tegen obstipatie mee te nemen. O.R.S. is geschikt om het tekort aan zouten en mineralen na ernstige diarree aan te vullen. Bij diarree zijn niet alle middelen geschikt, vraag daarom in de drogisterij welke je het beste kunt nemen. Als de diarree veroorzaakt wordt door voedselvergiftiging is actieve kool (Norit) de beste keuze, omdat dit verhindert dat het bedorven voedsel wordt opgenomen door je lichaam.

Vraag advies
Voor alle geneesmiddelen geldt: lees voor gebruik de bijsluiter en laat je adviseren over het juiste product en het juiste gebruik. Heb je kinderen? Let er dan ook op of een geneesmiddel dat je meeneemt wel geschikt is voor je kind. Sommige middelen hebben namelijk een leeftijdsgrens. Voor advies kun je het beste terecht bij een drogisterij met het kwaliteitskeurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg.

Ook niet vergeten
Neem ook voorbehoedsmiddelen mee en eventueel de morning-after pil omdat deze niet overal zonder recept verkrijgbaar is. In bepaalde landen geven artsen vanuit religieuze overtuiging de morning-after pil überhaupt niet mee.

Geneesmiddelenpaspoort
Als je receptgeneesmiddelen gebruikt, informeer dan bij de apotheek of er een geneesmiddelenpaspoort voor nodig is. Met sommige geneesmiddelen kom je anders de grens niet over, vooral bij reizen met vliegtuig. Het geneesmiddelenpaspoort is via de huisarts of de apotheek te krijgen.

Tips
Verder advies voor warme landen: drink voldoende water bij hitte om uitdroging te voorkomen, draag een petje en wijde, lichte kleding om de warmte tegen te houden. Let op met het drinken van water uit de kraan in andere landen. Bij autoreizen adviseer ik om voldoende te drinken en te eten mee te nemen in het geval van files op de snelwegen.'

Boodschappenlijstje:
–    Zonnebrandcreme
–    Middelen tegen insectenbeten
–    Middelen voor na een insectenbeet
–    Ontsmettingsmiddel
–    Pleisters
–    Pincet
–    Tekentang
–    Vacuümpompje
–    Tabletten tegen reisziekte
–    Tabletten tegen hooikoorts
–    Pijnstillers
–    Tabletten tegen diarree
–    Tabletten tegen obstipatie
–    Voorbehoedsmiddelen
–    Morning-after pil


Wie is Cristina?
Cristina Knollema-Lertora is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, dat is het keurmerk voor goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen bij jou in de buurt dit keurmerk hebben en wat je als klant mag verwachten van deze drogisterijen.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door CBD.