Placeholder

Hypochondrie

Mensen met hypochondrie zijn er stellig van overtuigd dat ze een ernstige ziekte hebben, zelfs als medisch onderzoek heeft aangetoond dat er niks aan de hand is. Naar schatting heet zo’n 3% van de bevolking last van hypochondrie.

Gedachten van een hypochonder
Psycholoog Pieternel Dijkstra: ‘Hypochonders screenen hun lichaam voortdurend op pijntjes, steekjes en andere sensaties. Wanneer ze iets voelen, interpreteren ze dat negatief. Ze denken: Het is een tumor!, of: Ik ga dood aan een hartaanval! Hypochondrie kan de kop opsteken in stressvolle tijden. In plaats van het ‘echte’ probleem aan te pakken, projecteer je je zorgen op je lichaam.

Cognitieve gedragstherapie kan helpen
Soms speelt het verleden mee. Heeft een familielid bijvoorbeeld een ernstige ziekte gehad, dan kun je zelf bang worden dat je de ziekte ook krijgt. Bij elk pijntje denk je dat het zover is. Ook kan het zijn dat je ouders vroeger overbezorgd waren en je steeds mee naar de dokter namen terwijl er niks aan de hand was. Deze ervaringen kunnen ervoor zorgen dat je later krampachtig gaat letten op wat er in je lichaam gebeurt. Uit onderzoek blijkt dat bijna alle hypochondriepatiënten baat hebben bij cognitieve gedragstherapie. Daarbij leert een psycholoog je je irrationele denkprocessen (catastrofale gedachten over wat je zou kunnen hebben) te veranderen.’


Bekeken door een andere deskundige
Mesoloog Michelle Jongschaap: ’Hypochondrie wordt doorgaans beschouwd als een psychologische kwaal, maar kan wel degelijk lichamelijk onderliggende problemen hebben. Het is een uiting van ‘niet goed in je vel zitten’. De mesologie kijkt naar de gehele mens en niet alleen naar de symptomen. Dat betekent dat we hypochondrie als een wezenlijke klacht zien; het is een functiestoornis van de gehele mens. De mesoloog kijkt naar de onderliggende disfuncties en legt zo de verborgen problemen bloot.

Wat adviseert een mesoloog?
De adviezen van de mesoloog zijn gericht op voedingsaanpassingen, ademhalingsoefeningen, leefstijlveranderingen en natuurlijke geneesmiddelen. Alle adviezen zijn erop gericht om de leefstijl aan te passen aan jouw constitutie, oftewel de manier waarop jouw lichaam en persoonlijkheid in elkaar zitten.’

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock