Placeholder

Help je kind met afvallen

Steeds meer kinderen zijn te dik. Als jouw kind moet afvallen, is het belangrijk dat je hem of haar steunt. Wij hebben zes tips voor je.

1. Praat met je kind
Maak het onderwerp afvallen bespreekbaar. Afvallen is niet makkelijk. Laat weten dat je voor je kind klaarstaat en moedig hem of haar aan om over gevoelens rondom de afvalstrijd te praten.

2. Zorg dat je kind genoeg zelfvertrouwen heeft
Focus je niet te veel op het afvallen, leg de nadruk juist ook op goede punten: sterke armen, een mooie lach, zijn of haar geduld. Een gezond gewicht is belangrijk, maar je gewicht bepaalt niet wie je bent.

3. Praat je kind geen schuldgevoel aan
Als je zelf weleens bezig bent geweest met afvallen, zal het knagende schuldgevoel je bekend voorkomen. Ja, je hebt gezondigd. Is dat het ergste wat er is? Nee, het belangrijkste is dat je je er niet door laat ontmoedigen en de draad weer oppakt. Dit is een belangrijke les die je je kind kunt meegeven.

4. Vier kleine overwinningen
DWaarom wachten tot het einddoel bereikt is? De tussenstappen zijn net zo belangrijk! oor de kleine overwinningen te vieren, kun je de motivatie vergroten. Tip: vier de overwinningen niet met eten.

5. Leer je kind om te genieten van eten
Ondanks een dieet is eten iets waar je van moet genieten. Leer je kind om langzaam te eten en de smaak en structuur te proeven. Schuif eten niet naar binnen voor de tv, maar wen aan om altijd aan tafel te eten.

6. Zoek de juiste balans
Leg je te veel nadruk op het gewicht? Dat zal waarschijnlijk averechts werken. Het probleem van overgewicht negeren? Dat is ook absoluut niet de oplossing. Het belangrijkste is dat je zorgt dat je kind de mogelijkheid heeft om gezonde keuzes te maken: doe gezonde boodschappen, probeer samen nieuwe recepten en zorg dat je er bent wanneer je kind behoefte heeft om te praten.

Bron: DoctorOz | Beeld: Shutterstock