Placeholder

Advies over medicijnen: echt nodig?

Drogist Cristina geeft antwoord op lezersvragen over gezondheid. Deze week beantwoordt ze de vraag: ‘Als ik medicijnen koop bij de drogist, vraagt ze of ik advies wil en stelt ze veel vragen. Dat is toch niet echt nodig lijkt mij?’

Advertorial

Cristina, gediplomeerd drogist: 'In de drogisterij worden zelfzorgmiddelenmiddelen verkocht, dat zijn geneesmiddelen die je zonder recept van de huisarts kunt kopen. Deze middelen zijn nuttig en veilig maar je moet ze wel op de juiste manier gebruiken, want alleen dan werken ze goed. Sommige geneesmiddelen kunnen bij verkeerd gebruik vervelende bijwerkingen hebben. Dat staat wel in de bijsluiter maar de meeste mensen lezen die niet. Ik vind het belangrijk dat mijn klanten met het juiste middel de deur uit gaan en het op de juiste manier gebruiken.

Advies geven
Om die reden vraag ik klanten altijd of ze nog vragen hebben over het geneesmiddel. Als je meer wilt weten over een zelfzorgmiddel, dan mogen alleen medewerkers met diploma drogist of assistent-drogist je advies geven, omdat zij daar een vakdiploma voor hebben.

Vragen stellen
Zelf heb ik dat diploma ook. Ik stel een aantal vragen om boven water te krijgen wat iemand nodig heeft. Bijvoorbeeld welke klachten er zijn, wie er last van heeft, hoe lang al en wat er al aan is gedaan. Klanten kijken soms weleens op van al die vragen, maar wij hebben deze informatie nodig om zo goed mogelijk te kunnen helpen.

Aangepast advies
Een pijnstiller kan bijvoorbeeld prima geschikt zijn voor de volwassene die het koopt, maar niet voor haar kind, omdat de dosis dan te hoog is. Ook groepen zoals senioren en zwangere vrouwen hebben soms een aangepast advies nodig.

Extra opletten
Verder zijn er middelen waarmee je extra moet opletten, bijvoorbeeld omdat ze niet langer dan een bepaalde tijd achter elkaar gebruikt mogen worden, zoals neusspray met xylometazoline. Er zijn ook middelen die de rijvaardigheid beïnvloeden, zoals sommige middelen tegen reisziekte of hoestmiddelen waar codeine of noscapine in zit. Iets waar ik klanten in graag nog even op attendeer, ook als ze zelf geen vragen hebben.

Juiste middel
Ook de juiste dosis is belangrijk: teveel kan bijwerkingen geven, te weinig kan ervoor zorgen dat een middel niet optimaal werkt. Soms vraag ik extra door om boven water te krijgen waar een klant precies last van heeft. Bij hoestklachten bijvoorbeeld. Dan wil ik precies weten wat voor soort hoest het is: bij kriebelhoest heb je namelijk een ander middel nodig dan bij productieve hoest. Het juiste middel geeft verlichting, maar het verkeerde middel kan de klachten verergeren.

Doorverwijzing naar de huisarts
Zelfzorgmiddelen zijn bedoeld voor kortdurend gebruik. Als een klant al lang rondloopt met een klacht en zelfzorgmiddelen eigenlijk niet helpen, of als je vragen hebt over de combinatie van een zelfzorgmiddel met een middel dat je van de huisarts op recept gebruikt, dan verwijs ik je door naar de huisarts.
 
Je bent altijd welkom om advies te vragen
Het is goed om te weten wat je koopt. Ik raad je van harte aan om even een medewerker aan te spreken wanneer je een zelfzorgmiddel nodig hebt. Zo kun je makkelijk even checken of je inderdaad het juiste middel uit het schap hebt gepakt en kun je zo nodig uitleg krijgen over het gebruik, zodat je er optimaal profijt van hebt. Maak vooral gebruik van onze kennis, dat is ons vak en we helpen je graag!'

Heb jij een gezondheidsvraag?
De komende tijd beantwoordt Cristina elke maand een lezersvraag. Heb jij een vraag die je graag beantwoord wilt hebben, bijvoorbeeld over hoesten, hooikoorts, luizen, hoofdpijn of een andere gezondheidskwestie? Stel dan hier je vraag >>


Wie is Cristina?
Cristina Knollema-Lertora is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, dat is het keurmerk voor goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen bij jou in de buurt dit keurmerk hebben en wat je als klant mag verwachten van deze drogisterijen.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door CBD.