Placeholder

Stoptips voor gelegenheidsrokers

Misschien rook je maar één sigaret per dag, of alleen als je op het terras zit. Je houdt jezelf voor dat het meevalt, maar stiekem weet je beter. Wij hebben 5 tips om te stoppen.

Ga na wanneer je normaal gesproken rookt
Rook je na het eten, tijdens het uitgaan of op het terras? Ga voor jezelf na wanneer je rookt en bepaal hoe je daar vanaf het moment dat je stopt mee omgaat. Kun je jezelf op die momenten afleiden?

Gooi rondzwervende pakjes sigaretten weg
Zitten er in verschillende tassen aangebroken pakjes sigaretten? Gooi ze weg en stop met het lenen van sigaretten van vrienden.

Laat anderen weten dat je gestopt bent
Als je vrienden weten dat je op het terras graag een sigaretje rookt, zullen ze je er waarschijnlijk één aanbieden. Al rookte je niet veel, vertel anderen toch dat je gestopt bent. Zo kunnen ze er rekening mee houden dat ze je niet in de verleiding moeten brengen.

Geef niet toe als je zin hebt in een sigaret
Zin in een sigaret duurt maar een paar minuten. Probeer afleiding te zoeken en zit het moment uit. Hoe langer je gestopt bent, hoe minder vaak je zult verlangen naar een sigaret.

Onthoud waarom je gestopt bent
Je wilde niet voor niets stoppen met roken. Denk aan alle voordelen voor je gezondheid, het geld dat je bespaart of aan je kinderen.

Wist je dat… Iedere sigaret is schadelijk, daarom is het ook voor gelegenheidsrokers de moeite waard om te stoppen. Minder roken kan wel een goede tussenstap zijn voor zware rokers die willen stoppen.

Ben jij een gelegenheidsroker?

Beeld: Shutterstock