Placeholder

Hoe kun je neten verwijderen?

Als je kind luizen heeft opgelopen, kun je het haar het best zo snel mogelijk behandelen. Vooral de neten, die aan het haar vastplakken, zijn lastig. Lees hier hoe je het aanpakt.

Luizenshampoo
Je kunt de behandeling het best beginnen door een speciale luizenshampoo te gebruiken. De luizen gaan hierdoor dood, waardoor er geen nieuwe neten gelegd worden.

Hardnekkige neten
Neten zijn lastiger te verwijderen, omdat ze aan het haar vastplakken. Als er per ongeluk een neet in het haar achterblijft, loop je het risico om weer luizen op te lopen. Het is van belang om het haar goed te kammen met een speciale netenkam.

Speciaal middel of conditioner?
Er bestaan speciale middelen om de neten makkelijker los te krijgen, maar je kunt ook een gewone conditioner gebruiken. Werkt het allebei even goed?

Onderzoek
Dat onderzocht de Universiteit van Gent. Onderzoekers verzamelden 605 haren van 6 verschillende kinderen. Aan iedere haar zat een eitje vastgekleefd. Ze probeerden vervolgens de neten te verwijderen en meetten hoeveel kracht daarvoor nodig was.

De uitkomst
Onbehandelde neten waren het moeilijkst te verwijderen. Tussen de neten die behandeld waren met speciale middelen en neten die behandeld waren met gewone conditioner was geen veschil te ontdekken.

Heb jij wel eens last gehad van luizen?

Bron: Gezondheidsnet | Beeld: Shutterstock