volhouden

Volhouden: zo doe je dat

Waarom lukt het je vriendin wel om gezond te eten, terwijl jij na een paar dagen de mist in gaat? Bij iedereen gaat het wel eens mis, maar met deze tips kun jij het ook volhouden.

1. Formuleer je doelen positief

Je kunt doelen op verschillende manier formuleren: ‘minder snoepen’ en ‘gezonder eten’ kunnen in feite hetzelfde doel zijn. Toch is het beter om je doelen positief te formuleren. Je leert namelijk sneller van de dingen die je doet (gezondere maaltijden bereiden), dan van de dingen die je niet doet (geen snoep meer proberen te eten).

Lees ook:Wilskracht kun je trainen

2. Zorg voor tussenstappen

Het is niet realistisch om van iedere avond bankhangen naar iedere avond sporten te gaan. Misschien zijn je doelen niet realistisch. Durf dat toe te geven en stel je doelen bij. Begin eens met één of twee keer per week sporten en bouw het langzaam op. Op deze manier is het makkelijker vol te houden en het geeft je een goed gevoel als je een tussendoel behaald hebt.

3. Probeer niet in de verleiding te raken

Hoe vaker je in de verleiding raakt, hoe groter de kans dat je uiteindelijk toch toegeeft. Probeer je omgeving daarom waar dat mogelijk is aan te passen aan je doel. Wil je minder vaak je e-mail checken? Sluit je mailbox op je werk dan een paar uur af en verwijder de app van je telefoon.

4. Vergeef jezelf

We zijn vaak harder voor onszelf dan we zijn voor anderen. Hoe vaak vergeven we anderen voor hun fouten? Wees ook eens wat milder voor jezelf. Een fout is zo gemaakt, maar dat betekent niet dat je daarna op mag geven. Je hebt misschien een keer sporten gemist, te veel snoep gegeten, niet aan je thuisstudie gewerkt. Vraag je af wat er misging, zie het als een leermoment en pak de draad weer op.

Bron: Huffingtonpost