Placeholder

Oesters: zilt & zalig

Alleen voor heel speciale gelegenheden, bijvoorbeeld Oud & Nieuw: oesters! Wie eenmaal voor deze zilte zaligheid is gevallen, blijft smachten naar het afrodisiacum. Santé zet de feiten en fabels op een rij.

– Oesters zijn heel gezond. Ze bevatten veel magnesium en zink, en zijn daarom prima tegen verkoudheid. Ook zijn ze calorie- en cholesterol-arm.

– In de zeventiende eeuw was de oester volksvoedsel. Pas later, toen-ie schaars werd, werd het een delicatesse.

– In Nederland zijn de Grevelingen en de Oosterschelde de belangrijkste kweekplaatsen. Wereldwijd is Frankrijk de grootste aanbieder, met een oogst van ongeveer drie miljard oesters per jaar. Bijna de helft hiervan komt uit Charente-Maritime, een mooie kuststreek in Zuidwest-Frankrijk.

– De platte oester groeit trager dan de holle (creuse) oester en is dus exclusiever en duurder.

– De Europese Commissie heeft strenge richtlijnen ingesteld met betrekking tot de oesterkweek. De kans op voedselvergiftiging is daarom nihil. Wel zijn sommige mensen overgevoelig voor het eiwit in oesters.

– Casanova zou wel vijftig oesters per dag hebben gegeten. Volgens sommigen bevordert het hoge zinkgehalte in oesters de zaadproductie bij de man.