Placeholder

Gevoelig voor geur

Geuren maken mensen blij en roepen herinneringen op. Sommige mensen worden juist ziek van (synthetische) geuren. Zij hebben MCS (Meervoudige Chemische Sensitiviteit).

Chemische geuren
Synthetische (kunstmatige) geuren bestaan grotendeels uit chemische stoffen. 'Naar de effecten van deze stoffen is nog maar weinig onderzoek gedaan',  stelt Els Valkenburg, auteur van een boek over MCS: 'Er zijn ruim honderdduizend chemische stoffen op de markt. Vaak wordt gezegd: de gebruikte dosis is zó laag dat het geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Maar bewijzen ontbreken.'

Ontstaan
MCS kan ontstaan door eenmalige blootstelling aan een grote hoeveelheid chemische stoffen, maar ook jarenlang contact met verschillende stoffen kan problemen geven.

Klachten MCS
MCS kan uiteenlopende klachten geven, van hoofdpijn, concentratieproblemen en huiduitslag tot darmproblemen, astma en chronische vermoeidheid. Inderdaad, heel algemene klachten. Veel mensen zullen zich dan ook niet realiseren dat chemische stoffen de oorzaak kunnen zijn.

Statistieken
In de VS heeft vijftien procent van de bevolking ‘last van alledaagse chemische stoffen’, drie procent is officieel MCS-patiënt. De statistieken van Nederland zijn niet bekend.

Bron: archief | Beeld: Shutterstock