Placeholder

Blaasontsteking

Blaasontsteking komt vaker voor bij vrouwen en als je het eenmaal hebt gehad, is de kans groter dat de blaasontsteking terugkomt. Wat kun je ertegen doen?

Ingrid Kuiper (huisarts): ‘Een blaasontsteking is een infectie van de blaas. Klachten zijn pijn tijdens of na het plassen, pijn in de onderbuiken vaak, maar steeds maar kleine beetjes moeten plassen. Je urine kan troebel zijn, vies ruiken en bloed bevatten. Als de ontsteking zich uitbreidt kun je koorts krijgen en pijn in je (onder)rug, wat kan duiden op een nierbekken ontsteking.

Mannen vs. vrouwen
Een blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door een darmbacterie, die via de urinebuis in de blaas terechtkomt. Omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben dan mannen, hebben ze vaker een blaasontsteking. Er kunnen bijvoorbeeld bacteriën in de urinebuis terechtkomen tijdens het vrijen of als je je van ‘achter naar voor’ afveegt na een wc-bezoek. Ook mannen met een vergrote prostaat en vrouwen met een verzakking lopen meer risico. Zij kunnen hun blaas niet goed leegplassen, waardoor bacteriën zich in de achtergebleven urine kunnen vermenigvuldigen.

Andere oorzaken
Klachten die gepaard gaan met plasproblemen kunnen overigens ook wijzen op een soa; zo kan ook chlamydia een ontsteking aan blaas en urinebuis geven. Tocht, kou en vocht kunnen geen blaasontsteking veroorzaken.

Tips
Als je een blaasontsteking hebt, kan cranberrysap drinken helpen; door het aanzuren van de blaas gaan de bacteriën dood. Het is ook extra belangrijk om veel te drinken en goed uit te plassen.

Naar de dokter met blaasontsteking?
Neem altijd contact op met je huisarts als je klachten duiden op een nierbekkenontsteking. Bij klachten die duiden op een blaasontsteking moeten mannen, kinderen, jonge vrouwen, zwangere vrouwen en mensen die denken dat de ontsteking samenhangt met een soa naar de huisarts. Deze schrijft vaak een antibioticakuur voor.

Voorkomen
Om een blaasontsteking te voorkomen zijn een aantal dingen van belang: plas na het vrijen de blaas leeg, veeg altijd van voor naar achteren af, drink voldoende en plas je blaas altijd helemaal leeg.’