Placeholder

Wanneer heb je een tetanusprik nodig?

Sinds 1957 krijgt iedereen een tetanusprik. Deze prik beschermt je niet je hele leven. Wanneer is het verstandig om opnieuw een tetanusprik te laten zetten?

Infectie
Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie, clostridiumtetani. Wanneer deze bacterie, die onder andere in straatvuil leeft, in een wond terecht komt, kun je tetanus oplopen. De bacterie maakt in het lichaam gifstoffen aan die verlammingen en spierkrampen veroorzaken.

Tetanusprik
Sinds 1957 bevat het Rijks Vaccinactie Programma een vaccinatie tegen tetanus. Deze vaccinatie biedt echter niet levenslang bescherming. Na een aantal jaar moet de vaccinatie geheel of gedeeltelijk opnieuw gezet worden.

Opnieuw vaccineren
Opnieuw vaccineren tegen tetanus gebeurt niet standaard. Het is verstandig om bij een wond die in aanraking is geweest met straatvuil of een (diepe) dierenbeet een tetanusinjectie te halen. Voor bepaalde reisbestemmingen wordt een tetanusinjectie preventief aangeraden.

Verhoogd risico
Kom je veel met dieren in aanraking of heb je meer kans op verwondingen, bijvoorbeeld door je werk, dan is het ook verstandig een tetanusprik te halen.