pil-doorslikken-slecht

De pil doorslikken, of niet?

Soms is het handig om de pil door te slikken. Omdat je menstruatie nu niet goed uitkomt, of uit gemak. Is het slecht om de pil door te slikken?

Gynaecoloog Lucie Ribbert: ‘De bloeding die ontstaat in de stopweek van de pil is geen echte menstruatie,maar een bloeding die wordt uitgelokt door de verlaging van het hormoon progesteron in je bloed. De stopweek en de onttrekkingsbloeding zijn niet maandelijks noodzakelijk.

Toen de pil in de jaren zestig op de markt kwam, bleek dat de eerste vrouwen die de pil gingen gebruiken om verschillende redenen wél maandelijks een bloeding wilden krijgen. Dit is de belangrijkste reden waarom er nog steeds 21 tabletjes op een pilstrip zitten en waarom de stopperiode zeven dagen duurt.

Eenfase pil
Bij een eenfasepil (alle tabletjes van de strip hebben dezelfde hoeveelheid hormonen) kun je de menstruatie uitstellen door na de 21 tabletjes van de eerste strip onmiddellijk, zonder stopweek, te beginnen met een nieuwe strip. In het algemeen wordt geadviseerd om na drie strips een stopweek in te lassen.

Je kunt er ook voor kiezen de eenfasepil door te slikken tot je een doorbraakbloeding krijgt. Bij een doorbraakbloeding stop je zeven dagen. Daarna begin je weer met slikken van de pil tot de volgende doorbraakbloeding. Op deze manier kun je het aantal bloedingen per jaar beperken. Dat kan prettig zijn bij intensief sporten en vakanties, maar ook bijvoorbeeld als je hoofdpijn hebt in de stopweek of als je veel buikpijn hebt tijdens de onttrekkingsbloeding. Voor de betrouwbaarheid van de pil is het wel belangrijk dat je nooit langer dan zeven dagen stopt.

Twee- of driefasepil
Bij de twee- of driefasepil (de tabletjes van de strip hebben niet dezelfde hoeveelheid hormonen) geldt een andere regel die je kunt lezen in de bijsluiter. Met deze pillen kun je alleen kortdurende en onttrekkingsbloeding uitstellen. Wil je de onttrekkingsbloeding langer dan één week uitstellen, dan kun je overwegende twee- of driefasepil te vervangen door een eenfasepil.’