blaren drukplekken gebruik loperswol voetwol wandel wol pelgrims tegen blaren voetwol antidruk pieterpad hallux valgus

Blaren? Drukplekken? Gebruik Loperswol!

Wandelaars, trailrunners, hikers en lopers eisen veel van hun voeten. Net als mensen die veel moeten staan of op hoge hakken lopen. Zelfs met de perfecte schoen en precies de goede sok, kun je nog steeds blaren krijgen. Een blaar kun je beter voorkomen dan genezen. Met deze gouden tips van Santé heb je nooit meer blaren.

Loperswol is onbehandelde, met de hand schoongemaakte, schapenwol. Van biologische schapen die veel lanoline (wolvet) hebben. Een plukje schapenwol in je sok – op de blote huid – zorgt ervoor dat de lanoline door je huid wordt opgenomen. Bovendien kan de huid blijven ademen, neemt de wol vocht op en houdt je voet droog en warm, of juist koel in de zomer. Schapenwol wordt door wandelaars en pelgrims als eeuwen gebruikt. Maar pas eind negentiende eeuw was er een Duitse apotheker die het per ongeluk herontdekte en het in Duitsland op de markt bracht als Heilwolle, helende wol. Inmiddels wordt de wol onder heel veel namen verkocht: Pelgrimswol, Hikers Wol, Wandelwol, Voetwol en Loperswol.

De wol kun je in een klein zakje ongeveer een jaar (donker)bewaren. En het mooie is dat je het na gebruik – een pluk wol gaat ongeveer twee dagen lopen mee – gewoon in de natuur kunt achterlaten. Of in een plantenpot of in je tuin. Want het wordt snel afgebroken. En de mineralen in de wol zijn ook nog eens goed voor de planten.

Loperswol is geen geneesmiddel. Je mag het ook zeker niet op een open blaar leggen. Maar het voorkomt wel wrijving en kan zo blaren voorkomen. Ook voor mensen met hielspoor, hallux valgus of pijnlijke drukplekken biedt het verlichting. En als je geluk hebt en in de buurt van een schapenboer woont, kun je ook daar gewoon wat wol vragen natuurlijk. En het dan zelf in een afsluitbaar zakje stoppen nadat je de stro’tjes eruit hebt gehaald. Om het extra schon te maken kun je het ook nog een nachtje in het vriesvak leggen, dan weet je zeker dat het vrij is van bacteriën.

elke dag wandelen loperswol

Loperswol voorkomt wrijvig

Een blaar ontstaat door wrijving, probeer wrijving te voorkomen. Draag goed passende schoenen, door te grote óf te kleine schoenen ontstaat wrijving, en draag sokken zonder naden. En draag als je voor je werk veel moet lopen of staan goede schoenen voor pijnlijke voeten.

Lees ook: dit gebeurt er als je elke dag een uur wandelt

Verzorg je voeten goed
Blaren
ontstaan sneller op een bezwete huid, maar ook een droge huid is extra gevoelig voor blaren. Smeer je voeten daarom regelmatig in met een crème.

voeten schimmelnagel kalknagels behandeling remco sikkel hoefverzorger

Talkpoeder
Heb je last van zweetvoeten, dan kan het helpen om wat talkpoeder in je schoen en over je voeten te strooien. Talkpoeder neemt vocht op, waardoor je voeten minder stroef zullen zijn van het zweet. Neem eventueel een paar schone sokken mee.

Lees ook: altijd koude voeten? Dan heb je dit nodig

Bescherming
Soms voel je een blaar al aankomen (mooie schoenen moeten nu eenmaal ingelopen worden ;-)) Plak een gelpleister of sporttape op de plekking waar wrijving ontstaat. Of nog beter: stop een klein plukje loperswol op de gevoelige plek.

Lopen onder blaren?
Lees hoe je je blaar kunt behandelen >>

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

Tekst Santé, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Of je nou de Camino, het Pieterpad of een dagtocht gaat wandelen, of vaak gaat hardlopen: wil je absoluut geen blaren, likdoorns en pijn door hallux valgus of hielspoor? Doe je voeten een plezier en gebruik loperswol als natuurlijke teenspreider. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bekijk hier