Placeholder

Een gezonde slaapkamer

In je slaapkamer breng je een groot aantal uur per dag door. Daarom mag er best wat extra aandacht aan de ruimte besteed worden. Een fijne slaapkamer draagt immers ook bij aan een goede nachtrust.

Luchten
Laat je slaapkamer regelmatig luchten. In een geventileerde ruimte slaap je het best. Laat het raam ook ’s nachts op een kiertje staan en zet de verwarming uit. www.sante.nl/medisch-dossier/?titel=Te-weinig-frisse-lucht

Onderhoud van je matras
Een goed matras is belangrijk en moet ook na aankoop onderhouden worden. Bescherm je matras met een molton. Voor sommige matrassen wordt het aangeraden het matras regelmatig om te draaien (in lengte én breedte) zodat hij overal gelijkmatig slijt. Dat is niet meer bij alle matrassen nodig.

Stofzuigen
Probeer zo vaak mogelijk onder het bed te stofzuigen en dweilen. Stofzuig af en toe je matras, dat kan een positief effect hebben op benauwdheid.

Dagelijks klusje
’s Nachts transpireren we veel. Je kunt daarom overdag het best je dekbed opengeslagen bij het voeteneinde leggen om het bed te laten luchten.

Bed verschonen
Schoon in slaap vallen onder een pas gewassen dekbed is heerlijk én gezond. Door je beddengoed op 60 graden te wassen, gaat huisstofmijt namelijk dood.

Weg met elektronica
Of elektische apparaten je uit je slaap houden als ze alleen al in de buurt liggen daar zijn de meningen over verdeeld. Feit is dat ze ons wel vaak afleiden: terwijl je in bed ligt nog even surfen op de iPad. Leg elekrtonica daarom liever niet in je slaapkamer, of schakel alles 20 minuten voor bedtijd uit.

Inrichting
Zorg dat je slaapkamer rustig oogt. Geen troep op de vloer, of overbodige spullen. Pas eventueel ook de kleuren in de slaapkamer aan.

Hoe is jouw slaapkamer ingericht?