Placeholder

Marie-Anne blog 10: Audrey Hepburn

Al jaren zeur ik bij mijn orthopeed om een nieuwe knie. In mijn dagdromen ski ik van een witte helling af met verse poedersneeuw.

Second opinion
Onder de stralende zon voel ik dan de wind die langs mijn oren suist. Mijn specialist is nog niet zo overtuigd. ‘Een nieuwe knie is niet altijd de beste oplossing en wordt soms zwaar overschat. Je bent te jong.’ En nog wat argumenten. In Nederland wordt slechts bij uitzondering een nieuwe knie gegeven aan patiënten onder de 55 jaar. Dit heeft te maken met het feit dat de prothese maar een keer vervangen kan worden en wij steeds ouder worden.
Toen ik er laatst toch weer over begon, na indringende gesprekken met man, dochter en vrienden, kwamen we gezamenlijk op het idee van een second opinion bij een orthopeed die gespecialiseerd is in nieuwe knieën.

Naar de privékliniek
En zo mocht ik op consult bij een dokter in de Bergman Kliniek. Deze arts is onder meer verbonden aan de Nederlandse Ski Vereniging dus dat sprak mij wel aan, dat begrijpt U. Ik merkte bij mezelf dat ik toch wat vooroordelen over particuliere klinieken had na jarenlang in een Universiteitsziekenhuis te zijn behandeld. Zo kwam ik aangereden bij de privékliniek in Naarden en verwachtte toch stiekem op het parkeerterrein Gooische vrouwen te treffen die op weg zouden zijn naar een ooglidcorrectie of een vollere boezem. In gedachten zag ik de flitsende cabrio’s al naast me parkeren met daarin dames met Audrey Hepburn-sjaaltjes om hun hoofd gebonden.

Koffieautomaat
Groot was mijn verbazing toen ik op een overvol parkeerterrein terecht kwam met hele ‘gewone’ auto’s. Bij de ingang geen gekoelde karaffen water met verse muntblaadjes maar gewoon een koffieautomaat. Professioneel werd ik door de baliemedewerksters ingeschreven en doorverwezen naar een volle wachtkamer. De gemiddelde leeftijd was hoog en de patiënten in spé zagen er niet echt uit alsof ze voor een facelift of liposuctie kwamen, maar ik kan me vergissen. Eenmaal binnen bij de dokter groeide mijn vertrouwen. Hij had het dossier goed gelezen en zei verstandige dingen. Professioneel, zakelijk en deskundig.

Blijven dromen
We spraken af dat hij op 18 februari een arthroscopie uitvoert en in de knie gaat kijken hoe de zaken ervoor staan: operatie nummer dertien is aanstaande. En passant repareert hij een meniscus (waar mogelijk) en haalt ie wat los kraakbeen weg als dat kan. Daarna praten we verder over een eventuele nieuwe knie. Ik droom lekker verder over rode pistes en glühwein. Wordt vervolgd.


Wie is Marie-Anne?
Marie-Anne, 48 jaar is getrouwd en moeder van drie dochters. Ze heeft een serieus kraakbeenprobleem. Het is ooit begonnen na een ski-ongeluk, maar erfelijke factoren en factoren waar de medici nog steeds niet veel over weten spelen ook een rol.  Om de week blogt ze over haar (patchwork)gezin, de zorg in Nederland, haar knie en andere dingen die haar bezighouden.

Lees alle blogs van Marie-Anne >>