Placeholder

Te dun

Het lijkt voor sommigen ideaal, maar (te) dun zijn, is soms erg vervelend. Een paar kilo aankomen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Dietiest Lenny Versteegden geeft advies.

Ondergewicht
‘Vroeger betekende een Body Mass Index (BMI*) van lager dan 20 dat je te mager was, maar tegenwoordig is de ondergrens 18,5. Ondergewicht kan bijvoorbeeld ontstaan bij mensen die veel stress hebben en weinig tijd aan hun voeding besteden.

Ik eet alles
Sommige mensen zeggen: ik eet alles, maar kom niet aan. Als je een snelle stofwisseling hebt, kun je inderdaad meer eten zonder aan te komen. Maar dat je een snelle stofwisseling hebt, betekent niet dat je altijd te dun blijft. Iemand die dun of mager is, heeft in verhouding meer spier- dan vetweefsel, en heeft dus daardóór een hogere stofwisseling.

Volle producten
Door de volle varianten van producten te gebruiken (volle melk, volle margarine en vol vette kaas) kun je zorgen dat je meer calorieën binnenkrijgt.

Meerdere maaltijden per dag
Ook meer dan drie maaltijden per dag eten kan helpen.

Sport
Sport heeft een grote invloed op je stofwisseling en daarom is sporten een goede aanvulling op je voedingspatroon wanneer je een aantal kilo probeert aan te komen. Kies vooral voor sporten waarmee je spiermassa opbouwt. Sporten die gericht zijn op vetverbranding kun je beter niet te veel doen.

Wit brood
Eet tijdelijk wit brood in plaats van bruin. Dat verzadigt minder snel, dus kun je er meer van eten. Aankomen met slagroom en mayonaise is niet verstandig; je krijgt dan te veel verzadigd vet binnen.

Stop met roken
Verder is stoppen met roken een belangrijke tip. Tijdens het roken is de stofwisseling namelijk verhoogd, omdat het lichaam roken als stress ervaart. Als niet-roker heb je bovendien meer trek en smaakt alles beter.

Op een natuurlijke manier
Lukt het niet voldoende calorieën binnen te krijgen, dan zijn er speciale pakjes drinken of poeders voor extra energie. Maar probeer liever op een natuurlijke manier aan te komen. Dat kost minstens evenveel tijd als afvallen; een halve kilo per één à twee weken is al mooi.

Deskundige hulp
Het is verstandig om bij het aankomen deskundige hulp in te schakelen. Zeker wanneer je ondergewicht hebt door een eetstoornis is het sterk aan te raden.‘