×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Welk effect hebben de feestdagen op je gezonde eetpatroon?

gezond eten en de feestdagen
23.12.2018 - Redactie

December betekent voor veel mensen meer eten, meer drinken en meer snoepen dan normaal. Niet voor niets gaat in januari half Nederland aan de lijn voor de nodige damage control. Maar is het echt zo dat je meteen een paar kilo aankomt als je je tijdens de feestdagen laat gaan?


We hebben goed nieuws voor je: met een beetje meer eten tijdens de kerstdagen is niks mis. Veel belangrijker is je basiseetpatroon, de rest van het jaar. Bovendien: als je altijd redelijk gezond eet, heb je tijdens de behoefte om je volledig op het kerstbuffet te storten.

Voedingswetenschapper en leefstijlcoach Meijke van Herwijnen: ‘Als je altijd heel streng let op alles wat je in je mond stopt, is de kans groot dat je tijdens de feestdagen niet kunt bedwingen. Veel groter dan wanneer je de rest van het jaar een gezond eetpatroon hebt, zonder hongeren dus, en jezelf zo nu en dan iets lekkers gunt.’

Allemaal leuk en aardig, waarom weeg ik na kerst dan toch meer?
Ook goed om te weten als de weegschaal na een riant kerstdiner met alcoholische versnaperingen extra kilo’s aangeeft: dit is - gelukkig - lang niet allemaal nieuw lichaamsvet. Het komt vooral doordat je extra vocht vasthoudt, omdat je meer zout hebt binnengekregen.En doordat er nog te verteren voedsel in je maag en darmen zit. Als je de dag erna je gewone, gezonde eetpatroon weer oppakt, zijn de kerstkilo’s er na één à twee dagen weer af.

Hoeveel moet je eten om een kilo aan te komen?
Je komt niet meteen aan na een avondje over de schreef gaan. Om een kilo lichaamsvet aan te maken, moet je zevenduizend kilocalorieën te veel eten. Dat lukt de meeste mensen niet in een dag. Maar stel dat je tijdens de kerstvakantie twee weken lang elke dag vijfhonderd kilocalorieën meer eet dan je lijf nodig heeft, dan kun je inderdaad een kilo vet aankomen. Op de weegschaal vertaalt zich dit in ongeveer anderhalf tot twee kilo’s erbij, omdat je ook meer vocht vasthoudt.

Vakantiekilo’s zijn een stuk hardnekkiger dan incidentele feestkilo’s en krijg je er met een paar balansdagen niet af. Om één kilo opgeslagen lichaamsvet te verbranden, moet je zevenduizend kilocalorieën minder innemen dan je verbruikt. En dat is niet even gefixt met een paar dagen op rantsoen.

Wil je meer weten over feestkilo’s? In Santé lees je er alles over: de zin en onzin van detoxen, checklists en meer...

Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Emotionele honger of trek

18.01.2019 - Met deze snelle check ga je na of je echt trek hebt of dat de emo-eter in jezelf naar boven is gekomen. Lees verder

3x slimme swap: Hüttenkäse

12.01.2019 - Hüttenkäse bevat weinig calorieën en veel proteïne, daardoor zorgt het voor een verzadigd gevoel. Een goede toevoeging aan je voedingspatroon. Lees verder

tussendoortjes 100 calorieën

09.01.2019 - Deze gezonde tussendoortjes helpen je de middag door. Lees verder

Saus dunner maken

03.01.2019 - Met deze tips maak je een te dikke saus dunner. Lees verder

Recept voor wentelteefjes gemaakt van oliebollen

01.01.2019 - Heb jij oliebollen over en ben je het zat om ze zo te eten? Maak er wentelteefjes van. Lees verder

Feiten en fabels over olijfolie

29.12.2018 - Kun je nu wel of niet in bakken in extra vierge olijfolie? En hoe zit het met de gezondheidsvoordelen van olijfolie? Lees verder

Hoe maak ik zelf appelmoes?

27.12.2018 - Met dit recept maak je zelf appelmoes. Dat blijft toch stiekem de allerlekkerste appelmoes. Lees verder

Eten over? Dit kun je met de kliekjes doen

26.12.2018 - Slim koken met de kliekjes van het kerstdiner. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 139 |
Mis niets
Daghoroscoop
Steenbok

Jouw energie is vandaag prima in orde. Je kunt meer dan je ooit voor mogelijk…

» Naar de daghoroscopen