×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Feiten en fabels over olijfolie

Feiten en fabels over olijfolie
29.12.2018 - Redactie

Kun je nu wel of niet in bakken in extra vierge olijfolie? En hoe zit het met de gezondheidsvoordelen van olijfolie?


Wilma volgde een 4-jarige opleiding tot olijfoliesommelier en vertelt ons alles over de feiten en fabels over olijfolie.

Extra vierge olijfolie mag je niet verhitten en je kan er niet in bakken
Dit is een fabel – en ook de meeste gestelde vraag aan Wilma. Je kan bakken in extra vierge olijfolie, sterker nog, het is ontzettend gezond. Kies alleen niet je allermooiste en duurste, want de smaak gaat door het verhitten verloren; je maakt de sangria tenslotte ook niet aan met een Barolo.

Groene/troebele olijfolie is lekkerder en gezonder dan heldere gele olijfolie
Dit is een fabel – kleur heeft absoluut niets met de smaak of met hoe gezond de olie is te maken. Evenmin als er bio op staat. Daarom proeven we olijfolie met blauwe glaasjes, zodat onze ogen onze geest niet voor de gek kunnen houden.

Lees ook: Hoe herken je een goede olijfolie?

Extra vierge olijfolie van de eerste koude persing is de beste
Dit is een fabel – alle extra vierge olijfolie is van de koude persing. Het is een marketing trucje op het op het etiket te vermelden.

Extra vierge olijfolie is goed voor de gezondheid en er lijkt direct verband te bestaan tussen consumptie en kans op hart- en vaatziekten en alzheimer
Dit is een feit – twee eetlepels per dag is onderdeel van het Mediterrane dieet en het gemiddelde wat een Griek tot zich neemt. Zij consumeren verreweg de meeste olijfolie per hoofd van de bevolking – de mensen leven er gemiddeld lang, en men heeft er gemiddeld minder hart- en vaatziekten en er komt minder Alzheimer voor.

Meer weten over olijfolie? Vanaf deze maand ligt Olijfolie: het naslagwerk (€ 25,99 – Uitgeverij Lannoo) van Wilma van Grinsven-Padberg in de winkel. Hét boek over olijfolie, inclusief verrassende recepten.

Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Emotionele honger of trek

18.01.2019 - Met deze snelle check ga je na of je echt trek hebt of dat de emo-eter in jezelf naar boven is gekomen. Lees verder

3x slimme swap: Hüttenkäse

12.01.2019 - Hüttenkäse bevat weinig calorieën en veel proteïne, daardoor zorgt het voor een verzadigd gevoel. Een goede toevoeging aan je voedingspatroon. Lees verder

tussendoortjes 100 calorieën

09.01.2019 - Deze gezonde tussendoortjes helpen je de middag door. Lees verder

Saus dunner maken

03.01.2019 - Met deze tips maak je een te dikke saus dunner. Lees verder

Recept voor wentelteefjes gemaakt van oliebollen

01.01.2019 - Heb jij oliebollen over en ben je het zat om ze zo te eten? Maak er wentelteefjes van. Lees verder

Feiten en fabels over olijfolie

29.12.2018 - Kun je nu wel of niet in bakken in extra vierge olijfolie? En hoe zit het met de gezondheidsvoordelen van olijfolie? Lees verder

Hoe maak ik zelf appelmoes?

27.12.2018 - Met dit recept maak je zelf appelmoes. Dat blijft toch stiekem de allerlekkerste appelmoes. Lees verder

Eten over? Dit kun je met de kliekjes doen

26.12.2018 - Slim koken met de kliekjes van het kerstdiner. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 139 |
Mis niets
Daghoroscoop
Steenbok

Jouw energie is vandaag prima in orde. Je kunt meer dan je ooit voor mogelijk…

» Naar de daghoroscopen