Placeholder

Recept voor in bier gesmoorde ganzenbouten

Wil je de feestdagen uitgebreid vieren, maar zonder dat volgegeten gevoel? Kwestie van slimme en gezonde gerechten maken. Pak uit met deze in bier gesmoorde ganzenbouten met rode kool en knoedels.

Ingrediënten
Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: 1 uur
Marineertijd: 12 uur marineren
Wachttijd: 2,5 uur

 

  • 4 ganzenbouten
  • 1 el honing
  • 1 kaneelstokje
  • 1 tl korianderzaad
  • 3 pimentbessen
  • 1 el citroenrasp
  • 500 ml maltbier
  • 2 el olie
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 350 ml gevogeltefond

Voor de rodekool

  • 750 g rodekool
  • 1 ui • 2 friszure appels
  • 50 g boter
  • 2 el suiker
  • 3-4 el azijn
  • 2 kruidnagels
  • 1 laurierblaadje
  • 100 ml rode wijn
  • 2 el rodebessengelei (biowinkel)

Voor de knoedels

  • 300-350 ml melk
  • 8 oudbakken broodjes
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 2 el boter
  • 1 ui
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • 2 eieren
  • paneermeel, naar behoefte
  • Extra nodig: ovenbestendige braadpan

Aan de slag

  1. Dep de ganzenbouten droog. Roer in een schaal de honing en de specerijen door het bier. Leg de bouten erin en laat afgedekt een nacht marineren in de koelkast. Draai de bouten tussentijds een keer om.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Neem de bouten uit de marinade en dep ze droog. Verhit de olie in een braadpan en bak de bouten snel rondom bruin. Pel en snipper de sjalot en de knoflook grof en braad even mee met de bouten. Schenk de fond en de marinade in de pan. Breng op smaak met zout en peper. Zet de pan met de deksel erop in het midden van de oven en stoof de bouten in 1,5-2 uur gaar.
  3. Maak intussen de rodekool schoon en haal de bladeren los. Pel en snipper de ui. Schil de appels en snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis. Snijd de appelparten in blokjes. Smelt de boter in een pan en strooi de suiker erin. Laat karamelliseren. Roer de ui en appelblokjes door de karamel en bak ze kort mee. Bak ook de rodekool even mee. Schenk de azijn erover, voeg de kruidnagels, het laurierblaadje en wat zout toe. Schenk de wijn en 250 ml water in de pan en stoof de kool op matig vuur afgedekt in 45 minuten gaar. Roer de rodebessengelei erdoor.
  4. Maak dan de knoedels. Breng in een grote pan water met zout aan de kook. Breng in een steelpan de melk aan de kook. Snijd de broodjes in dunne sneetjes en leg ze op een grote schaal. Breng op smaak met flink wat zout, peper en nootmuskaat.
  5. Schenk de hete melk op de sneetjes brood en laat even weken. Pel en snipper de ui. Verhit de boter in een steelpan en fruit de ui met de peterselie. Doe het uimengsel bij het geweekte brood, breek de eieren erboven en kneed alles snel tot een deeg. Voeg zonodig wat paneermeel toe. Verdeel het brooddeeg in 8 porties en vorm er balletjes van. Leg de balletjes in het zoute water, draai het vuur laag en kook ze in 10-15 minuten zachtjes gaar. Als ze klaar zijn, komen de knoedels bovendrijven.
  6. Neem de ganzenbout uit de pan en schenk het stoofvocht door een fijne zeef in een andere pan. Schep het vet eraf en laat de jus zonodig nog iets inkoken of bind het stoofvocht met wat maizena. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de rodekool en de knoedels over vier voorverwarmde borden. Leg de ganzenbout ernaast en druppel er wat jus over. Serveer de rest van de saus apart erbij.

Eet smakelijk!

Recept en beeld: BeeldigBeeld/StockFood