Placeholder

Recept voor Hawaïaanse bonengroentesoep

Wist je dat Opdrah dol is op soep? In haar nieuwe boek deelt ze een aantal van haar favorieten en dit is er één van.

Ingrediënten
Voor 6 personen

  • 370 g gedroogde grote lima- of cranberrybonen (of 1100 g gekookte bonen, uitgelekt)
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tl zout
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • ½ rode paprika, zonder zaadlijsten en fijngehakt
  • 3 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • 2 middelgrote winterwortels, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 el chilivlokken
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 1 reepje sinaasappelschil, liefst gedroogd, of 2 tl geraspte sinaasappelschil
  • 1 steranijs
  • 5 cm verse gemberwortel, in heel dunne plakjes
  • 4 el pindakaas zonder stukjes noot
  • 60 g fijngehakte snijbiet

Garnering

  • Taugé  
  • fijngehakte verse koriander
  • scheutje limoensap
  • reepjes serranopeper
  • versgeraspte gember
  • geraspte sinaasappelschil
  • scheutje sherry

Bereidingswijze
Zet gedroogde bonen onder ruim water en laat ze minstens 8 uur, of een nacht, weken. Laat ze uitlekken en doe ze met 1 laurierblaadje in een grote pan. Voeg wat zout toe. Breng de bonen op hoog vuur aan de kook en kook ze op laag vuur in 1 uur zacht. Giet ze af en verwijder de laurier. Pureer een derde van de gekookte bonen in een blender.

Spoel de pan om en droog hem. Verhit de olie erin op middelhoog tot laag vuur. Bak de ui, paprika, bleekselderij, wortel en 2 theelepels zout 10 minuten, tot de groenten zacht maar nog niet verkleurd zijn. Bak de knoflook en chilivlokken 2 minuten mee, tot ze geuren. Voeg de bonen, bonenpuree, bouillon, sinaasappelschil, steranijs, gember, pindakaas en het resterende laurierblaadje toe. Zet het vuur hoog en breng de soep zachtjes aan de kook. Roer om de bonenpuree en pindakaas op te lossen.

Zet het vuur laag en kook de soep nog 20 minuten. Kook de snijbiet 2 minuten mee, tot hij is geslonken. Verwijder de sinaasappelschil, laurier en steranijs. Verdeel de garnering over kommen en schenk de soep eromheen. Maak de soep af met een scheutje sherry. Geef er kommetjes jasmijnrijst bij.

Kijk voor meer recepten in het meinummer van Santé.

Bron en beeld: Oprah's Favoriete Gerechten, €22,99 bij AKO.