Placeholder

9 tips om minder voedsel te verspillen

Eens in de zoveel tijd worden we met onze neus op de feiten gedrukt: ‘Ruim helft Nederlandse huishoudens gooit wekelijks voedsel weg’ lazen we vandaag in het nieuws. Een groot deel van de mensen voelt zich daar slecht over. Hoor jij bij die groep? Dan hebben wij handige tips om minder eten te verspillen.

1. Plan vooruit
Gooi niet lukraak verschillende groenten in je boodschappenwagen. Bedenk voordat je boodschappen doet wat je deze week precies nodig hebt. Een maaltijdplanning kan je daarbij helpen.

2. Let op de houdbaarheidsdatum
Voor iets dat je vanavond gaat eten, maakt het niet uit dat de houdbaarheidsdatum dichtbij is. Ga je een ingrediënt pas over een paar dagen gebruiken, probeer dan een product met een iets verdere houdbaarheidsdatum in je mandje te leggen.

Ook handig om te weten: Het verschil tussen ten minste houdbaar tot (THT) en te gebruiken tot (TGT).

3. Koop kleinere verpakkingen
In verhouding is een kleine verpakking vaak duurder, maar als je steeds een grote verpakking koopt en daarvan de helft weggooit, is het dan niet goedkoper om kleinere verpakkingen te kopen?

4. Kook meerdere porties tegelijk
De restjes van het avondeten zijn vaak een prima lunch voor de volgende dag. Je kunt dus bewust wat extra koken, zodat je geen ingrediënten overhoudt en de volgende dag een gezonde lunch hebt.

5. Eet vaker samen
Houd je vaak wat eten over en heb je geen zin om de dag erna hetzelfde te eten? Nodig vaker iemand uit om samen te eten..

6. Vries restjes in
Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het invriezen: kookroom, wraps, geraspte kaas, groenten (de meeste groenten moet je eerst blancheren). Heb je genoeg ruimte in de vriezer, maak daar dan gebruik van. Label de restjes met naam en datum, zodat je precies weet wat er in de vriezer ligt, bevroren sauzen en soepen lijken namelijk nogal op elkaar.

7. Zorg voor goedgevulde keukenkastjes
Haal een goede basisvoorraad in huis, zodat je van je restjes makkelijk iets lekkers kunt maken. Tomatensaus, pasta, eieren, gedroogde kruiden… Reserveer verder ruimte voor opbergbakjes om restjes en kliekjes goed afgesloten te bewaren.

8. Organiseer een kliekjesdag
Bewaar alle restjes en houd aan het einde van de week kliekjesdag. Geen zin in kliekjesdag? Met deze tips maak je van de kliekjes een volwaardige maaltijd.

9. Geef restjes weg
Eet je onverwacht wat minder vaak thuis dan verwacht, maar ligt je koelkast nog vol? Geef groenten weg: je moeder, je buurvrouw of je broer kunnen het misschien goed gebruiken.

Lees ook
> Kun je beschimmelde voeding nog eten?
> Koken voor één persoon zonder voedsel te verspillen
> 10 producten die je gewoon kunt invriezen

Bron onderzoek: Rabobank/Gfk | Beeld: Shutterstock