Placeholder

5 feiten over tomaten

Ontdek 5 feiten over deze gezonde vrucht. Inderdaad, de tomaat is officieel een vrucht. Hoewel we hem op culinair gebied gebruiken als een groente.

1. Wat is gezonder: gekookt of rauw?
Door groenten te koken, gaan er vaak voedingsstoffen verloren. Dat geldt ook voor tomaten: door ze te koken gaat er een deel vitamine C verloren, maar het vergroot de hoeveelheid van het antioxidant lycopeen. Je lichaam kan lycopeen beter opnemen wanneer het verhit is. Verse tomatensaus is op dat vlak dus gezonder dan rauwe tomaten.

2. Eet tomaten met een beetje gezond vet
Wanneer je tomaten combineert met gezond vet, zoals bijvoorbeeld olijfolie, kan je lichaam lycopeen nog beter opnemen. Dit zijn nog 3 van die powerfood duo's.

3. Lycopeen is verantwoordelijk voor de rode kleur
De antioxidant lycopeen geeft tomaten hun rode kleur.

4. Tomaten beschermen je huid
Doordat antioxidanten vrije radicalen in je lichaam bestrijden beschermt tomaat je huid tegen onder andere veroudering en rimpels.

Lees ook: Hoe werken antioxidanten?

5. De voedingswaarde van tomaat
Een middelgrote tomaat bevat ongeveer 22 calorieën, 0 gram vet, 5 gram koolhydraten, 1 gram voedingsvezels, 1 gram eiwitten en 6 milligram zout.

In het meinummer van Santé vind je vanaf pagina 90 zes heerlijke recepten met tomaat.

Beeld: Shutterstock