×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Zoete aardappel: superfood of niet?

Zoete aardappel: superfood of niet?
18.04.2015 - Redactie

Zoete aardappelen zijn populair en worden zelfs regelmatig een superfood genoemd. Is het terecht om de naam superfoods voor zoete aardappelen te gebruiken en wat zijn de grootste verschillen tussen de zoete variant en gewone aardappels?


Dit artikel is een bijdrage van Anita van JasperAlblas.nl. Lees ook haar vorige artikel: 3 voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je af wilt vallen.

Aardappelen en koolhydraten
Voor sommige mensen komt de term superfood in combinatie met zoete aardappel als verrassing, want gewone aardappelen hebben niet bij iedereen zo’n goede naam.
Waarom heeft de gewone aardappel eigenlijk zo’n slechte naam gekregen? Dat kan je in één woord samenvatten: koolhydraten. Aardappelen zitten boordevol koolhydraten die je lichaam voorzien van energie. Omdat we in ons Westerse eetpatroon bij iedere maaltijd koolhydraten eten krijgen we er veel te veel van binnen. Daardoor gaat je lichaam erg veel energie aanmaken en als je weinig aan sport doet, wordt die energie gewoon opgeslagen als vetweefsel. Daardoor worden we steeds zwaarder.

Zijn koolhydraten goed of slecht?
De koolhydraten in zoete aardappelen zijn niet ongezond. Het gaat om lange complexe moleculen waar je lichaam veel tijd en moeite in moet investeren om ze te verteren. Daarom wordt vaak ook wel gezegd dat deze aardappelen een bron zijn van langzame koolhydraten en die zijn helemaal niet slecht voor je. Ze houden je bloedsuikerspiegel op peil en geven je lang een gevoel van verzadiging. De gewone aardappel bevat wat meer snelle koolhydraten. Deze laten de suikerspiegel sneller stijgen.

Wat maakt zoete aardappelen zo bijzonder?
Zoete aardappelen zijn daarnaast een goede bron van antioxidanten. Dit zijn kleine moleculen die je lichaam beschermen tegen allerlei schadelijke stoffen. In zoete aardappelen vind je ook nog carotenoïden (waar je lichaam vitamine A van maakt), vitamine C en vitamine E. Bovendien zitten zoete aardappelen ook boordevol zogenaamde fytonutriënten. Dit zijn gezonde stoffen die je alleen in planten vindt. Al deze vitaminen, mineralen en belangrijke voedingsstoffen maken dat zoete aardappel een echte aanvulling is op je voedingspatroon. Je zou hem dus zeker een superfood kunnen noemen. Zeker als je gewicht wilt verliezen.

Zijn gewone aardappelen dan zo slecht?
Ook de gewone aardappel bevat een behoorlijke hoeveelheid mineralen, vitaminen en fytonutriënten en doet daarin maar een klein beetje onder voor de zoete concurrent. Het grootste verschil zit hem eigenlijk in de manier waarop we aardappelen eten. Zoete aardappelen worden vaak eenvoudig gekookt of in de oven gedaan en maken dan deel uit van bijvoorbeeld een salade of gezonde maaltijd met groenten. In tegenstelling tot de gewone aardappelen waar vaak een ongezonde toevoeging van wordt gekozen. We houden ervan om gewone aardappelen te verwerken in bewerkte en gefrituurde gerechten met een minimale voedingswaarde. Of we gebruiken er allerlei sauzen bij als we ze eten. En op die manier past het niet binnen een gezond eetpatroon.  

Kan je afvallen door aardappelen te eten?
Als je gewicht wilt verliezen, is zoete aardappel een betere keuze. Vergeet er niet veel extra groenten bij te doen en bedenk ook hierbij, te veel is nooit goed, dus ook niet van de zoete aardappel, superfood of niet!

Meer tips over afvallen en gezonde voeding vind je op de website van Jasper Alblas >>

Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Portie friet

07.12.2018 - Dit hadden we liever niet geweten. Lees verder

Taugé kweken

02.12.2018 - Taugé kweken is niet heel moeilijk. Wat je nodig hebt, is een week geduld en af en toe tijd om het water te verversen. Lees verder

Ember thermobekers

02.12.2018 - Ben je veel onderweg en kun je het waarderen als je warme drank of soep op precies de juiste temperatuur blijft? Dan is de nieuwe slimme thermobeker van Ember iets voor jou. Lees verder

Zijn het pepernoten of kruidnoten?

01.12.2018 - Sinterklaas blijft een gezellige feestdag en iets lekkers mag daarbij niet ontbreken. Vooral pepernoten zijn favoriet. Of kruidnoten... Of mag je beide benamingen gebruiken? Lees verder

Seizoensgroenten december

01.12.2018 - Dit zijn de seizoensgroenten om deze maand in je winkelwagen te leggen. Lees verder

Truffels

29.11.2018 - Wist je dit al over truffels? Lees verder

Kruidnoten en pepernoten vegan

24.11.2018 - Hoe zit het met pepernoten, kruidnoten en ander lekkers? Lees verder

Schoonmaken met brood

24.11.2018 - Een keer iets anders dan wentelteefjes maken van oud brood. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 137 |
Mis niets
Daghoroscoop
Boogschutter

Jouw humeur is niet bijzonder zonnig vandaag. Gebruik al je energie om tegen…

» Naar de daghoroscopen