Single, relaties

Waarom ben ik single?

Hoe kan het dat zo’n leuk iemand als jij nog steeds single is?’ Het is de vraag die elke single haat. Bijna net zo erg als de pogingen van vrienden en familie om je te koppelen aan een andere leuke vrijgezel.

Een relatie is als een fort. Wie er in zit, wil er soms uit. Wie er buiten staat, wil er in. Althans, zo omschreef een Amerikaanse relatietherapeut het huwelijk lang geleden. Tegenwoordig hebben we gelukkig veel meer keuze in hoe en met wie we ons leven delen. ‘Oude vrijsters’ zoals alleenstaande vrouwen vroeger werden genoemd bestaan niet meer. Happy singles zijn er wel. En meer dan ooit. Maar misschien dat je je heel soms toch afvraagt waarom jij geen liefdesrelatie hebt? Die dodelijk saaie collega heeft immers wél een partner, en die rare kennis is het ook gelukt om een leuk type aan de haak te slaan. Waarom lukt het jou dan niet in de liefde?

Hou van jezelf

Je kunt pas van een ander houden als je van jezelf houdt. Mensen die al honderd jaar een vaste partner hebben, schermen graag met deze tegeltjeswijsheid. Maar er zijn ook veel mensen die helemaal niet van zichzelf houden en zich in een relatie hebben gestort omdat ze niet alleen kunnen zijn, en die niettemin al jaren lief en leed delen. En er zijn ook heel wat mensen die al lang alleen zijn en het juist prima met zichzelf kunnen vinden.

Liefdesmagneet

Als je tevreden bent, heb je meer kans om de ware tegen te komen, zeggen relatietherapeuten. Tevreden mensen hebben een grotere aantrekkingskracht op anderen. Iets wat je ook ziet bij mensen die verliefd zijn, die krijgen ineens alle aandacht. Niet omdat ze verliefd zijn, maar omdat ze goed in hun vel zitten. Hun gelukkige uitstraling werkt als een liefdesmagneet.

Nu heeft de lockdown en corona-periode daten natuurlijk niet veel makkelijker gemaakt. Als single kon je nergens afspreken met je nieuwe date, behalve eindeloos rondjes lopen in het park of gelijk thuis afspreken. Samen uit eten, naar een festival of op vakantie, allemaal rituelen op weg naar een vaste relatie, die ontbraken een tijdje.

Bindingsangst

Suggereren je vrienden dat je misschien bindingsangst hebt? Vertel je vrienden dan psychologen van de California State University ontdekten dat er geen enkel verschil is in de mate van bindings- of verlatingsangst tussen singles en mensen met een relatie. Dus dat!

Dat gezegd hebbende, kan het natuurlijk toch zijn dat het bij jou wel een belemmering vormt. Merk je dat je vaak afstand houdt? Dat kan een symptoom zijn van bindingsangst. Die kan ontstaan als iemand in zijn jeugd niet ervaart dat er onvoorwaardelijk van haar wordt gehouden. Als ouders afwijzend of ongeïnteresseerd zijn, leert een kind dat het anderen niet met zijn gevoelens moet lastigvallen. Langzaam maar zeker verliest zo’n kind het contact met zijn gevoelens en dat maakt dat het zich als volwassene ongemakkelijk zal voelen bij intimiteit.

Kinderjaren

Overigens hoeft de verklaring niet per se in de kinderjaren te liggen; ook op latere leeftijd kunnen slechte ervaringen in de liefde je tot de onbewuste overtuiging brengen dat je toch niet zal krijgen waaraan je behoefte hebt, zodat je liever geen nauwe banden met anderen aangaat.

Ook een voorbije relatie kan een nieuwe liefde in de weg staan. Verdriet na een voorbije relatie is normaal, maar pas op voor zelfmedelijden of cynisme. Dat je in een vorige relatie slechte ervaringen hebt opgedaan, betekent niet dat je weer gekwetst gaat worden. Niet alles wat er toen gebeurd is, zegt iets over jou.

Kwetsbaar opstellen

Voor een diepgaande relatie zul je je tóch weer kwetsbaar moeten opstellen. Verbittering en wantrouwen helpen daar niet bij. Er worden nooit garanties gegeven in de liefde. Probeer erop te vertrouwen dat je – ook als je opnieuw gekwetst wordt – sterk genoeg bent. Liefde houdt een risico in, maar een evenzo grote kans.

En komen je vrienden telkens weer op de proppen met een nieuwe liefdeskandidaat? Vertel ze eerlijk dat je niet meteen enthousiast bent over de buurman van de beste vriend van je neef. En dat single zijn niet betekent dat je zielig bent. Integendeel.

Je mag best kritisch zijn

Als je iemand zoekt om oud mee te worden, mag je best kritisch zijn. Toch is het goed eens te onderzoeken hoe redelijk je verwachtingen zijn. Zo willen de eisen van singles nog weleens met elkaar in tegenspraak zijn: mannen zoeken dan een vrouw die én onafhankelijk en sterk is én een klein meisje kan zijn; vrouwen zoeken een gevoelige man met wie ze de zorg kunnen delen, maar die ook kostwinner is. 

Hoe ouder je wordt, hoe krapper de markt. Er zijn nog wel leuke potentiële partners, maar niet meer in zulke grote hoeveelheden. Je hebt dus minder keus. Maar aan de andere kant: je hebt er maar één nodig.

Lees ook:

Als je de enige single bent

Zit single zijn in je genen?

Hoe singles op vakantie gaan

Tekst: Manon Sikkel, Beeld: Leon Ell/Unsplash

Leestip

nu alleen de liefde nog