Placeholder

Rimpels door water zorgen voor grip

Iedereen kent ’t wel. Van die rimpels die ineens op onze vingertoppen verschijnen wanneer we te lang in het water vertoeven. Niet bepaald mooi, die tijdelijk omahanden, maar wel erg handig. Zo is een Amerikaanse wetenschapper erachter gekomen dat dit zeer waarschijnlijk voor extra grip zorgt.

Profiel op autobanden
Uit een studie die werd uitgevoerd door onderzoeksinstituut 2AI Labs in Utah, blijkt dat de rimpelvorming die ontstaat bij contact met water een evolutionaire functie heeft. Zo vergelijkt neurobioloog Mark Changizi ’t verschijnsel met het profiel op autobanden. Die zorgen ervoor dat de auto niet van de weg glijdt tijdens regen en ijzel. Hetzelfde geldt voor onze vingers. Wanneer er water komt op het platte gedeelte van de vingertoppen, verslechterd onze grip. Om toch houvast te kunnen hebben ‘maken’ onze vingers daardoor hun eigen profiel. Rimpels dus.

Patroon
‘De inspiratie kwam van mijn student Romann Weber’, verklaart onderzoeker Changizi aan The Huffington Post. ‘Hij vroeg tijdens een discussie: “Zouden de rimpels op natte handen niet dezelfde functie kunnen hebben als de groeven in autobanden?” Ik vond dat een briljante gedachte.’

De wetenschappers van 2AI Labs onderzochten vervolgens de theorie door foto’s te analyseren van 28 menselijke vingers waarop rimpels waren ontstaan door water. Ze vergeleken daarbij ’t patroon van de rimpels enorm nauwkeurig.

Nieuw in het rijtje uiterlijke obsessies: bleachorexia >

Zenuwstelsel
Wat bleek? Op alle vingers vormden de rimpels een soort verticale kanalen vanuit de vingertop. Erg slim, want daardoor wordt het water dat op de vingertoppen belandt, snel weer afgevoerd.

Apart: Uit eerdere onderzoeken bleek al dat mensen met beschadigingen aan zenuwen in handen of voeten geen rimpels ontwikkelen wanneer ze met water in aanraking komen. Dit zou dan ook suggereren dat het ontstaan van ‘omahanden’ wanneer we in bad stappen wordt aangestuurd door het zenuwstelsel. Ook dat zou erop duiden dat de vorming van rimpels een evolutionair bepaalde functie van het lichaam is.

Onderzoeker Mark Changizi is van plan om zo spoedig mogelijk experimenten uit te voeren waarbij wordt getest of rimpels de grip van menselijke vingers inderdaad verbeteren in het water. De wetenschapper heeft al wat bewijs voor deze theorie gevonden bij apen. Zo onderzocht hij foto’s van klimmende apen in de regen, waarop duidelijk te zien was dat ook zij rimpels op de vingertoppen ontwikkelden.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Brain, Behavior and Evolution.

Beautytips over de nageltang >

(