Placeholder

Sophie stapte over op milieuvriendelijke beautyproducten

Sophie is dol op beautyproducten, liefst in luxe potjes en tubes. Maar nu ze milieubewuster is gaan leven, bekijkt ze alles met een nieuwe blik: ‘Zijn mijn favoriete crèmes eigenlijk wel verantwoord?’

Als echte beautyfanaat houd ik van mooie beautyproducten. Prachtige flesjes parfum, lipsticks in gouden hulzen en glanzende tubes gezichtsverzorging pronken in mijn badkamer. Een liefde voor luxe cosmetica heb ik altijd al gehad, alleen merkte ik dat ik door de jaren heen steeds kritischer werd. Ik probeer nu zo bewust mogelijk te leven door bijvoorbeeld vegetarisch te eten, duurzame kleding te kopen en dagelijks te mediteren. Past mijn collectie make-up daar nog wel bij? Zijn mijn favoriete crèmes wel milieuvriendelijk geproduceerd? Wat voor ingrediënten zitten er in en hoe diervriendelijk zijn ze?

Ik herinner me nog goed de dag waarop ik overstapte op natuurlijke en diervriendelijke cosmetica. Ik las in een tijdschrift dat een gemiddeld beautyproduct vol zit met chemicaliën. Plastic, chemische kleurstoffen en zelfs lood zouden heel normaal zijn in cosmetica. Mijn eerste reactie: 'Dat valt vast wel mee toch, zeker met de strenge wetgeving in de EU?' Ik keek wat etiketten van mijn beautyproducten na op ‘rare’ ingrediënten. Dat bleek nog een behoorlijke klus, want zo’n negentig procent van de ingrediënten klonk onbekend. Ik zocht alle ingrediënten op die ik niet kende en ik schrok van wat ik tegenkwam: het merendeel van mijn producten was één grote chemische cocktail. Tijd om bewustere keuzes te gaan maken.

Greenwashing
Sinds dit onderzoek zie ik alle mooie cosmeticaproducten opeens in een ander daglicht. Waar ik voorheen blij werd van luxe producten die gouden bergen beloven, ben ik nu een beetje teleurgesteld. Die gezichtscrème waar groot ‘met arganolie’ op staat, blijkt maar een heel klein beetje arganolie te bevatten. Als ik de ingrediëntenlijst bestudeer, zie ik dat de arganolie helemaal onder aan de lijst staat. Daarvoor staan zo’n vijftien andere ingrediënten, die dus in grotere hoeveelheden in het potje zitten. Ik zie dit fenomeen bij heel veel producten terug, van shampoo tot mascara. De basis is vaak chemisch, terwijl de ingrediënten waarmee op de verpakking wordt gepronkt, maar in heel kleine hoeveelheden in de producten zitten.

In de groene beautywereld staat dit bekend als ‘greenwashing’. Hiermee wekken fabrikanten het idee dat een product natuurlijk is, terwijl dat niet zo is. Tijdens mijn ontdekkingsreis naar een groenere en diervriendelijke cosmeticacollectie kom ik nog meer vage claims tegen. Zoals de kreet ‘tegen dierproeven’ op producten van merken die voor de Chinese markt juist op dieren testen (in China zijn dierproeven op cosmeticaproducten in veel gevallen verplicht). Tenzij een product gecertificeerd dierproefvrij is, kun je er helaas niet van uitgaan dat het écht dierproefvrij is. Ook ‘natuurlijk’ of ‘eco’ zijn termen die je vaak tegenkomt op verpakkingen. Hierbij geldt ook weer dat het – tenzij het product gecertificeerd is –meestal weinig betekent. Zolang er één natuurlijk ingrediënt in een product zit, mag het woord ‘natuurlijk’ namelijk al worden gebruikt, aangezien dit geen beschermde term is. Net zoals ‘fairtrade’, ‘diervriendelijk’ en ‘bio’… Sinds ik dit weet, bestudeer ik altijd de hele ingrediëntenlijst.

Dierproefvrij, de keuze wordt steeds groter
Fijne groene en diervriendelijke cosmetica vinden is nog niet makkelijk. Gelukkig is de keuze nu een stuk groter dan een paar jaar geleden. Toen kon ik in de luxe parfumerie, waar ik eerder zo gek op was, niets meer vinden wat aan mijn eisen voldeed. De producten waren meestal op dieren getest of bevatten grotendeels chemische ingrediënten. Met enige tegenzin stapte ik de biologische supermarkt binnen om een bodylotion te kopen. De verpakking van het uiteindelijke product sprak me totaal niet aan en er zat geen lekkere geur aan de bodylotion, maar hij was in elk geval wel dierproefvrij en natuurlijk. Omdat ik het wel leuk wilde houden voor mezelf en omdat ik nu eenmaal van mooie en lekker ruikende producten houd, ben ik daarom niet meteen voor de volle honderd procent overgestapt op natuurlijke cosmetica. Ik kwam er gelukkig wel snel achter dat er veel dierproefvrije merken op de markt zijn die ook natuurlijk(er) zijn. Dat leek me een goed compromis voor het eerste jaar: ik zou in elk geval proberen enkel dierproefvrije producten te kopen. Dit lukte, want na een jaar is mijn gehele collectie make-up en verzorgingsproducten vervangen met dierproefvrije producten. Dit voelt goed! De volgende stap is om wat vaker voor dierproefvrije en natuurlijke producten te kiezen.

Mijn huid en haar zijn enorm opgeknapt
Op dit moment is een groot deel van mijn collectie al een stuk natuurlijker geworden. Zoals mijn huidverzorging, waar ik langzaam een totaal andere routine voor creëer. Voorheen smeerde ik het liefst zoveel mogelijk lotions en serums op mijn huid en gebruikte ik verschillende reinigers. Niets leek echt goed te helpen tegen mijn gevoelige huid. Nu kom ik erachter dat een goede natuurlijke huidolie kan functioneren als dagcrème en serum in één. En dat al die scrubs, peelings en tonics helemaal niet nodig zijn. Een simpele natuurlijke reiniger, een tonic gericht op jouw huidtype en een huidolie werken samen net zo goed als een hele lading chemische producten. Mijn huid wordt langzaam egaler en minder geïrriteerd. Inmiddels is mijn huid soepel, glad en stralend – en dat zonder allerlei chemische innovaties! Ook mijn haar is enorm opgeknapt nu ik een natuurlijke shampoo en conditioner gebruik. Ik heb altijd al lang haar gehad, alleen was het vroeger vrij dun en had ik last van gespleten haarpunten. Inmiddels is mijn haar lang en vol en heb ik minder last van dode puntjes. Door een natuurlijke shampoo te gebruiken worden mijn haar en hoofdhuid zacht gereinigd zonder uit te drogen. Natuurlijke conditioners zitten vaak vol natuurlijke oliën en boters, die je haar er beter laten uitzien en aanvoelen.

Dat ik ben overgestapt op natuurlijk geldt nog niet helemaal voor mijn make-up en parfumcollectie. Goede natuurlijke, dierproefvrije en liefst ook nog vegan make-up is vrij zeldzaam. Je komt die dan ook niet tegen bij de parfumerie of drogist. De meeste merken met natuurlijke make-up zijn op dit moment alleen verkrijgbaar bij webshops die gespecialiseerd zijn in duurzame beautyproducten. Ook natuurlijk parfum is lastig te vinden. Dus wat doe je dan als bewuste beautyfanaat? Voor mascara, eyeliner, langhoudende lipstick en parfum maak ik af en toe nog een uitzondering. Hierbij kies ik wel bewust voor een dierproefvrij en vegan exemplaar, zodat er geen dieren voor geleden hebben. Op deze manier kan ik ook nog bij de gewone drogist of parfumerie terecht. En ik geef eerlijk toe: het oog wil ook wat en de producten in de parfumerie zien er vaak net iets luxueuzer uit.

Alleen maar voordelen
Sinds ik zo veel mogelijk dierproefvrije en natuurlijke beautyproducten gebruik, ervaar ik alleen maar voordelen. Ik heb nu minder producten en bespaar geld. Mijn huidverzorgingsroutine is simpeler geworden, maar niet minder effectief. Mijn huid straalt en mijn haar is langer en voller geworden. Voor mijn make-up en parfum maak ik af en toe nog uitzonderingen, maar ik zie steeds meer mooie natuurlijke merken op de markt komen. Ik geloof dat iedereen baat kan hebben bij het gebruik van meer diervriendelijke en natuurlijke producten. Niet alleen je lichaam profiteert ervan, maar ook het milieu en de dieren. Voor mij is er in elk geval geen weg meer terug.

Ook overstappen op diervriendelijke producten?
Hier kun je op letten.

Tekst: Sophie Carleen – Naoki | Beeld: Shutterstock