rosacea

Hoe zorg je voor je huid als je last hebt van rosacea?

De rode huid en bultjes die veroorzaakt worden door rosacea zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel heel vervelend zijn en je huid ontsieren.

Rosacea is chronisch, maar met de juiste zorg voor je huid kun je rosacea vaak goed onder controle houden. Het is een zoektocht naar wat voor jou helpt. Deze tips helpen je hopelijk op weg.

1. Neem je huidverzorging onder de loep

Een gevoelige rosacea-huid reageert niet op alle verzorgingsproducten even goed. Kies voor producten die speciaal geschikt zijn voor jouw huidtype. Een aantal voorbeelden van merken met een lijn tegen rosacea zijn Eucerin, La Roche-Posay, Dermolin, Gladskin, Jetske Ultee en Paula’s Choice. Probeer niet te veel verschillende producten tegelijkertijd uit en geef je huid de tijd om aan een product te wennen.

Lees ook: Bye bye doffe huid

2. Let op je leefstijl

Er zijn een aantal dingen waarvan bekend is dat ze rosacea kunnen verergeren. Voorbeelden daarvan zijn zon, kou, temperatuurwisselingen, alcohol, stress, pittig eten en rode wijn. Ja, zelf sporten kan bij sommige mensen een trigger zijn. Probeer te ontdekken waar jouw huid op reageert, dan kun je datgene proberen te vermijden.

3. Ga naar de dokter

Misschien zijn jouw klachten nog niet vergevorderd, ook dan kan de huisarts wellicht iets voor je te betekenen. Er zijn verschillende crèmes die een huisarts kan voorschrijven. Eventueel kan je huisarts je ook doorverwijzen naar een dermatoloog. Als er ook sprake is van verwijde haarvaatjes kun je informeren naar de mogelijkheden om deze minder zichtbaar te laten maken door middel van IPL (intense pulsed light) bij de huidtherapeut.

4. Overweeg supplementen

Informeer bij twijfel over supplementen eerst bij je huisarts of het kwaad kan. Supplementen die vaak genoemd worden in de strijd tegen rosacea zijn L-Lysine en Omega-3.

5. Wees lief voor je huid

Niet krabben en pulken aan je huid en de bultjes, bescherm je huid tegen de zon en was je gezicht niet met een ruwe washand.

Rosacea wordt vaak verward met couperose. Het zijn twee verschillende huidaandoeningen die soms wel in verband met elkaar kunnen staan.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen