Placeholder

Ik ben volwassen en heb acne

Je dacht de puberteit goed te zijn doorgekomen, maar dan steekt acne weer of alsof de kop op. Terwijl je volwassen bent. Je bent lang niet de enige volwassenen met acne, maar dat maakt het niet minder vervelend. Dit moet je weten over acne op volwassen leeftijd.

Hoe ontstaat acne?
Acne begint vaak in de puberteit, wanneer de productie van talf en huidcellen toeneemt. Ook de samenstelling van de bacteriën op je huid verandert. Door te veel talg en huidcellen kunnen er poriën verstopt raken en dat veroorzaakt puistjes.

Het is lastig om  te achterhalen hoe jouw acne ontstaat
Verschoon je je kussensloop regelmatig, ontstaat acne door je vieze telefoon die je tegen je wang aan drukt of heeft je stresslevel of je eetpatroon invloed je acne? Als je een vermoeden hebt waardoor jou acne ontstaat, kun je proberen dat product of ingrediënt tijdelijk te ontwijken.

Welke verzorg je een huid met acne?
Reinig je huid goed met producten die bij je huid passen. Je drogist, apotheek of arts kunnen je hierover het best adviseren. Twee stoffen die werkzaam zijn tegen acne zijn benzoylperoxide en salicylzuur. Peuter niet aan je huid en knijp geen puisten uit. Vermijd make-up op basis van olie.

Tip voor mannen: scheer liever met een scheerapparaat dan met een scheermesje.

Weet je zeker dat het acne is?
Sommige huidproblemen lijken erg op acne, terwijl het geen acne is. Een behandeling tegen acne is dan ook niet effectief en kan de conditie van je huid zelfs slechter maken. Ga bij twijfel naar de huisarts. Het is zonde om maanden te tobben met je huid, terwijl de huisarts je misschien iets kan voorschrijven waardoor je er sneller vaanf bent.

Schroom niet om de huisarts te bezoeken
Misschien voel je je beschaamd of bezwaard, maar daar is geen reden voor. Maak als het nodig is gewoon een afspraak met je huisarts, hij of zij is ervoor.

Lees meer over
> Acne op je rug
> Acne op je billen

Beeld: Shutterstock