Placeholder

Wees blij met verandering

Verandering is niets om bang voor te zijn, benadrukt journalist Stephanie Jansen deze maand in Santé. Je kunt er juist van profiteren. Deze twee wijze lessen over verandering, hielden we achter voor onze website.

Zo kom (en blijf) je in je kracht
Deze vragen helpen je op weg om je kracht te ontdekken en je weg te vinden in de flow van het leven.

• Waar ben ik goed in?
Ken je talenten en kwaliteiten en wees realistisch in de verwachtingen over jezelf. Je kunt onderscheid maken in manifeste, latente en half-latente kwaliteiten. Manifest: dit zijn de kanten in jezelf die je omgeving ziet en waardeert. Soms vind je ze zo gewoon dat je ze zelf niet meer herkent. Vraag anderen ernaar. Latent: verborgen kwaliteiten, die je kunt ontwikkelen. Half-latent: kwaliteiten die je selectief inzet, bijvoorbeeld omdat je er niet altijd ruimte voor krijgt of zelf neemt.

• Doe ik de juiste dingen?
Je floreert als je je kwaliteiten zo veel mogelijk kunt inzetten en maximale ruimte voelt om je talenten verder te ontwikkelen. Dus vraag je af: richt ik mijn energie op de juiste dingen?

• Waar heb ik invloed op?
Niet alles valt te sturen. Gevoelens van frustratie en onmacht halen je gegarandeerd uit je kracht. Laat dus los wat beyond your control is.

Met beide benen op de grond
Om in je kracht te staan moet je goed geaard zijn, oftewel: stevig met beide benen op de grond staan. Deze ontspannings- en visualisatieoefening helpt je om te aarden:

Ga op een stoel zitten en zet je benen naast elkaar met je voetzolen plat op de grond. Leg je armen ontspannen op je schoot. Doe je ogen dicht en adem rustig in en uit. Ga na waar in je lichaam nog spanning zit. Sta stil bij het contact van je lichaam met de stoel en met de grond. Observeer eventuele gedachtes die voorbijkomen, oordeel niet. Ga dan met je aandacht naar je voeten. Verbind in gedachten je voeten met de aarde, alsof je jezelf volledig in de aarde verankert. Stel je voor dat je een boom bent en je wortels diep de grond in steken. Stuur alle negatieve energie in jezelf via deze denkbeeldige verbinding de aarde in. Zuig daarna positieve energie omhoog, via je voeten en benen, vanuit diezelfde aarde. Doe dit op elke inademing en vul jezelf in gedachten volledig met positieve energie.

Vanaf pagina 42 in het oktobernummer van Santé lees je het hele artikel over verandering.

Beeld: Shutterstock | Tekst: Stephanie Jansen