Placeholder

5 tips tegen blozen

Je wangen worden om het minste of geringste knalrood, vervelend. Blozen kan soms zelfs in het dagelijks functioneren belemmeren. Maar geen paniek: blozen is ook gezond, en je kunt er iets tegen doen.

Lees ook: Waarom blozen we?

Blozen is een heel normaal verschijnsel, maar voor veel mensen is rood worden een gênante ervaring. Wat kun je doen om blozen de baas te worden?

1. Bloos je gezond
Voordat we onszelf volledig afleren te blozen, vergeet niet dat een kleurtje op je wangen ook heel charmant kan zijn. Dichters – van Shakespeare tot Yates – maken de prachtigste zinsneden over blozende vrouwen. Een blos wordt geassocieerd met verliefdheid en maakt vrouwen in de ogen van mannen vaak knapper. Uit onderzoek van de universiteit van Nevada blijkt dat mensen blozers vaak aardiger en oprechter vinden dan mensen die stoïcijns reageren op de aandacht van anderen. Blozen is ook nog eens gezond: de doorbloeding houdt de huid jong en soepel. Je kunt blozen bovendien zien als teken van een gezonde levensstijl want mensen die veel buiten zijn blozen sneller. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat mensen die bang zijn om te blozen vaak niet meer van kleur verschieten dan een ander. Als je een PowerPointpresentatie moet geven of een speech tijdens een huwelijksfeest is het volstrekt normaal dat je rood kleurt. Let eens op andere mensen in sociaal stressvolle situaties. Je zult zien dat anderen ook last van rode koontjes hebben.

2. Vergeet je rode wangen
Vind jij blozen desondanks gênant? Leid jezelf af wanneer je je wangen rood voelt kleuren. Probeer aan iets anders te denken: focus op een voorwerp of op de kleur sokken van je collega, probeer een ingewikkelde rekensom in je hoofd te maken. Hoe sneller je afgeleid raakt van de gedachte dat je bloost, hoe eerder je rode wangen wegtrekken.

3. Maak je blos bespreekbaar
Een andere methode is om het blozen gewoon te benoemen. 'Hier ga ik weer met mijn knalrode hoofd'. Als je er zelf iets over zegt neem je weer de regie en kun je het sneller relativeren. Je voelt je beter en je blos trekt sneller weg.

4 Ga je angst te lijf
Bij veel mensen is blozen een uiting van een diepere sociale angst: ze zijn bang dat ze niet goed genoeg zijn, ze hebben faalangst of kunnen niet voor zichzelf opkomen. Elke keer als deze kwetsbare kant naar boven komt krijgen ze een kleur als een kreeft. Vaak zit er een diepere onzekerheid schuil achter het verschieten van kleur. Als mensen een positiever zelfbeeld krijgen dan neemt het blozen echt af. Cognitieve gedragstherapie kan werken voor blozers: je leert je gevoelens onder controle te krijgen in spannende situaties.

5. Word ouder
Uit verschillende studies blijkt dat ouderdom het beste medicijn is tegen blozen. Vrouwen die ouder worden krijgen vaak meer zelfvertrouwen en voelen zich meer op hun gemak bij anderen. Een kleine troost dus: blozen kan vanzelf overgaan.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock