Placeholder

Anti-zonnebrandmiddelen: welke factor heb ik nodig?

De zon zorgt voor een kleurtje, een goed humeur en stimuleert de aanmaak van vitamine D. Maar niemand is automatisch beschermd tegen de schadelijke UV-straling van de zon. Smeer je dus altijd goed in met een anti-zonnebrandmiddel. Drogist Cristina geeft advies over de factor.

Advertorial

SPF
Cristina: ‘De beschermingsfactor van anti-zonnebrandproducten wordt aangegeven met de afkorting SPF (Sun Protection Factor). Een persoon met een lichte huid heeft een hogere factor nodig dan iemand met een donkere huid. Afhankelijk van het huidtype adviseer ik een bepaalde SPF, vraag hier dus vooral naar in de drogisterij waar je het product koopt. Voor baby’s en kleine kinderen adviseer ik altijd SPF 50, want met hun kwetsbare huid mag je geen risico’s nemen. Maar ook mensen met rood haar of een lichte huid en oudere mensen kunnen het beste een hoge factor gebruiken.

Producten
Anti-zonnebrandmiddelen zijn er in alle soorten en maten: crèmes, lotion, stick, spray, olie enzovoort. Sticks gebruik je meestal voor gevoelige delen van het lichaam, zoals neus, oren, lippen en hebben een hoge SPF. Olie heeft juist een lagere beschermingsfactor. Smeer je een half uur van te voren in, omdat de crème tijd nodig heeft om goed in de huid door te dringen. Herhaal het insmeren elke 2 uur, of vaker bij sterk transpireren of na het zwemmen en afdrogen. Bewaar een product niet langer dan 1 à 2 jaar, want daarna werkt het minder goed.

Vakantie
Als je op vakantie gaat naar een warm land moet je extra goed voor je huid zorgen. Ik vertel klanten ook altijd om een hoed of petje te dragen als ze veel in de zon zijn, je hoofdhuid is ook erg gevoelig voor de zon. Wanneer je ook producten gebruikt tegen insectenbeten (zoals producten met DEET) is het belangrijk om eerst de anti-zonnebrand aan te brengen en ongeveer een uur later pas het insectenmiddel.

Fabeltjes
Veel klanten zeggen dat ze een lagere factor willen gebruiken, omdat ze denken dat ze anders niet bruin worden. Dat is onzin! Ook met een hoge factor wordt de huid bruin, maar je hebt meer bescherming tegen schadelijke UV-straling. Bovendien blijf je langer mooi bruin als je de huid goed insmeert.’


Wie is Cristina?
Cristina Knollema-Lertora is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, dat is het keurmerk voor goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen bij jou in de buurt dit keurmerk hebben en wat je als klant mag verwachten van deze drogisterijen.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door CBD.