Placeholder

Verbrand, wat nu?

Het mooie weer eist zijn tol op je huid. Na een dag (of meerdere) in de zon, zie je 's avonds pas hoe verbrand je huid eigenlijk is. Ouch, verzacht de pijn met deze tips.

Voorkomen is beter dan genezen
Merk je overdag dat je aan het verbranden bent? Blijf smeren en bedek eventueel lichaamsdelen die te erg verbranden. Zo kun je de schade beperken.

Doucheritueel
Neem een niet te hete douche en dep je huid na afloop droog. Waarschijnlijk haal je het niet eens in je hoofd om je verbrande huid hardhandig af te drogen…

Smeren, smeren, smeren
Gebruik een aftersun om de huid te verkoelen en verzorgen. Smeer niet alleen de verbrande plekken in. De zon droogt je huid uit en smeren met aftersun (of een andere hydraterende crème) is geen overbodige luxe.

Uit de keuken
Heb je niets in huis om je verbrande huid te verzachten? Gebruik een paar plakjes komkommer, yoghurt of karnemelk om je huid te verkoelen.

De volgende dag
Het is verstandig om de volgende dag in ieder geval tussen 12.00 en 15.00 de zon te vermijden. Blijf verder zoveel mogelijk in de schaduw en bedek en bescherm je huid goed, zodat je huid de tijd heeft om te herstellen.

Blaren
Wanneer je ernstig verbrand bent, kunnen de blaren op je huid staan. De pijn kan je zelfs misselijk en ziek maken. Je kunt ook een zonnesteek hebben opgelopen. Bel bij twijfel altijd de dokter.