Placeholder

Waarom zijn tieners soms zo opstandig?

Tieners kunnen er niets aan doen dat ze last hebben van stemmingswisselingen en ondoordachte keuzes maken.

Hormonen op hol
Een paar jaar geleden zag je dochter jou als idool, tegenwoordig roept ze regelmatig dat ze je haat. Vanwaar die omslag? Dat komt door hormonen: testosteron, progesteron en oestrogeen. In de puberteit worden deze hormonen voor het eerst actief en dat beïnvloedt het deel van de hersenen waarin emoties ontstaan. Tieners kunnen hun emoties daardoor minder goed onder controle houden dan volwassenen.

En die ondoordachte keuzes dan?
De docent (of jou) beledigen, spijbelen, naaktfoto's versturen… Tieners maken soms ondoordachte keuzes. Hoewel we vroeger ook niet altijd even verstandig waren, kan het lastig zijn om dit gedrag bij je kinderen te zien. Hun hersenen zijn nog in ontwikkling, waardoor ze moeilijk impulsen kunnen weerstaan. Hierdoor kunnen tieners licht ontvlambaar zijn en soms een beetje rebels worden. Ze kunnen de gevolgen van hun gedrag minder goed inschatten dan volwassenen en zijn daardoor gevoeliger voor verleidingen. De sensatie van de situatie zorgt ervoor dat er dopamine vrijkomt in de hersenen, waardoor risicovolle situaties aantrekkelijk zijn.

Ben je de wanhoop nabij?
Doordat de hersenen in ontwikkeling zijn, staan ze open voor nieuwe informatie. Al word je af en toe uitgemaakt voor zeur, uiteindelijk komt de boodschap wel binnen.

Frances E. Jensen gaat in haar boek The Teenage Brain verder in op het tienerbrein en hoe je om kunt gaan met de grillen in de puberteit.