×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

De kunst van vriendschappen onderhouden

Tips om je vriendschappen te onderhouden
23.07.2017 - Redactie

Als je het te druk hebt, verwaarloos je soms onbewust je sociale leven. Zonde, want uit vriendschappen kun je veel energie halen en het onderhouden van vriendschappen hoeft niet altijd veel tijd te kosten.


Vroeger ging vriendschappen onderhouden zo goed als vanzelf, je zag je vrienden iedere dag op school en ook buiten school had je genoeg tijd voor elkaar. Met de jaren wordt iedereen drukker, de fysieke afstand wordt groter. Vriendschappen kunnen daardoor makkelijker verwateren. Het is goed om je even bewust te zijn van het feit dat vriendschappen af en toe onderhoud nodig hebben.

Wist je dat… Vriendschappen en familiebanden dragen bij aan je geluk en gevoel van veiligheid. Wie zichzelf sociaal isoleert, wordt vatbaarder voor depressies.

1. Wees selectief
Steek energie in de contacten die de moeite waard zijn. Je hoeft niet achter ieder sociaal contact aan te rennen. Een tijdje niets doen in een vriendschap kan trouwens ook geen kwaad. Met goede vrienden pik je – ook na maanden, zelfs jaren – de draad zo weer op.

2. Doe wat bij je past
Sluit je alleen aan bij de uitjes waar jij warm voor loopt. Je vriendenclub gaat om het jaar skiën, jij haat sneeuw? Je hoeft niet mee als je je daar ongelukig bij voelt. Verwelkom je vrienden op Schiphol of nodig ze na afloop uit voor een borrel om bij te praten en de vakantiefoto's te kijken.

3. Onderhoud contacten op een andere manier
Telefoon, Skype, WhatsApp, Facebook – maak gebruik van de niet-fysieke manieren die er zijn om je geliefden te laten merken dat je aan ze denkt. Het is een lief en attent gebaar op momenten dat je er niet aan toe komt om elkaar in real life te spreken.

4. Stuur een kaartje
Een leuke manier om je vrienden te laten merken dat je aan ze denkt: stuur af en toe een kaartje; zomaar, op verjaardagen, bij een verhuizingen moeilijke dagen of feestelijke momenten.

5. Combineer meerdere sociale gelegenheden
Spreek met vijf vriendinnen tegelijk af, vier meerdere verjaardagen tegelijk of vier je verjaardag eens in de vijf jaar. Ook handig als je het budget ervoor hebt: buiten de deur vieren. Geen inkopen, geen opruim- en schoonmaakgedoe en geen ruimteproblemen.

6. Maak tijd
Het excuus 'geen tijd' gaat voor een korte drukke periode op, maar daarna geldt: tijd maak je. Zeker voor je belangrijkste vriendinnen.

Bron: Archief | Beeld: Shutterstock

Wat vind je ervan?

Reacties

Liefdestalen

27.10.2018 - Je hoeft hiervoor maar één ding te weten over je partner. Lees verder

Latrelatie

14.09.2018 - Samenwonen lijkt nog altijd de norm, merkt journalist Kim (34) in haar omgeving. Maar waarom eigenlijk? Zij en haar vriend latten al bijna drie jaar en vinden dat prima zo. Lees verder

Seksleven bespreken

01.09.2018 - Over seks praten is makkelijker gezegd dan gedaan. Deze tips kunnen je helpen om jullie situatie tussen de laken te bespreken. Lees verder

Zelfbeeld verbeteren

19.08.2018 - Ben jij tevreden met jezelf, of zou je het liefst van alles aan je karakter en uiterlijk veranderen? Stop met piekeren over wat er beter kan. Met deze vijf regels verbeter jij je zelfbeeld. Lees verder

Vriendschap opbouwen

04.08.2018 - Het opbouwen van een liefdesrelatie kost tijd, maar ook een vriendschap sluiten kost tijd. Lees verder

4 vragen over nieuwe vrienden maken

19.07.2018 - Nieuwe vriendschappen sluiten als je ouder bent, lijkt soms bijna onmogelijk, maar dat is het niet. Lees verder

Een snelle gids voor dirty talk

24.06.2018 - Maakt de gedachte aan dirty talk je al ongemakkelijk, of zou je het toch stiekem willen proberen? Voor iedereen in de tweede categorie een aantal tips. Lees verder

Wat maakt iemand aantrekkelijk

02.06.2018 - Bij een eerste ontmoeting weet je vaak al snel of je je aangetrokken voelt tot iemand of niet. Maar waar hangt dat eigenlijk vanaf? Deze 5 factoren spelen een grote rol. Lees verder

« Vorige | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... | 53 |
Mis niets
Daghoroscoop
Schorpioen

Jij maakt je veel te druk over een ontmoeting. Als je gewoon jezelf kunt zijn…

» Naar de daghoroscopen