Emotionele Ontrouw 1000x1440

Emotionele ontrouw: wanneer is daar sprake van?

Steeds elkaars aandacht zoeken, lange gesprekken voeren, vaak oogcontact maken… Ook zonder aanraking kun je buiten je relatie een intieme band met iemand hebben. Wanneer gaat het te ver en wordt het emotionele ontrouw?

Opvallend feitje

Uit een Amerikaanse enquête blijkt dat we wat betreft emotionele ontrouw met twee maten meten. Wanneer onze partner een sterke emotionele band met iemand heeft, vindt 70 procent van de vrouwen het vreemdgaan. Als we zelf een sterke emotionele band met iemand hebben, vindt 50 procent dat vreemdgaan.

Ook blijkt uit onderzoek van de Belgische dr. psycholoog Elisabeth Timmermans dat 1 op de 5 mensen op Tinder al een relatie heeft. Vaak om te checken of ze nog goed in de markt liggen of om mensen met dezelfde seksuele oriëntatie te vinden.

Is het vreemdgaan?

Is dat gek dat we onze eigen emotionele banden minder ‘gevaarlijk’ vinden voor onze relatie dan die van onze partner? Nee, zegt de auteur van het boek ‘I Love You But I Don’t Trust You‘. Wanneer het om jezelf gaat, weet je precies wat er in je hoofd omgaat. Heeft je partner een emotionele band met iemand anders, dan zie je alleen zijn acties. Je weet niet wat er in zijn hoofd omgaat, maar je gaat uit van het slechtste.

Hoe herken je het?

Heb je een sterke emotionele band met iemand en weet je zeker dat er niets aan de hand is? Het kan toch gevaarlijker voor je relatie zijn dan je denkt. Het ‘onschuldig’ flirten wordt ook wel micro-flirting genoemd: het subtiel aandacht zoeken bij anderen. Appen met die ene leuke collega, een oude vlam benaderen op Facebook en naar complimenten vissen op Tinder vallen daar ook onder, bijvoorbeeld. Maar wanneer ga je dan te ver? Dat is per koppel om te bepalen, maar let in ieder geval op de volgende signalen:

1. Je zoekt naar wat je mist in je relatie

Het is heel normaal en belangrijk om ook buiten je relatie te connecten met anderen over gezamenlijke interesses. Het wordt echter een ander verhaal als je bewust op zoek gaat naar iets dat je binnen je relatie mist. Wanneer alles en iedereen ineens interessanter lijkt dan je eigen partner, wordt het tijd dat je kritisch je behoeften binnen een relatie onder de loep neemt. Wat heb je nodig van je partner en krijg je dat? Neem de tijd om hierover na te denken, in plaats van te vluchten in de aandacht van iemand anders. Twijfel je er serieus over om te stoppen met je relatie? Maak het jezelf dan niet langer moeilijk en kom stap voor stap tot een besluit.

2. Je verbergt het voor je partner

Verwijder je berichten of sla je telefoonnummers op onder een andere naam? Dan heb je zelf al door dat je iets doet waar je partner het waarschijnlijk niet mee eens is. Hoe ‘betekenisloos’ je gesprekken ook zijn, als je ze voor je gevoel moet verbergen, dan is er meer aan de hand.

3. Je twijfelt aan jezelf

Zou jullie band toch meer betekenen? Het feit dat je twijfelt, kan betekenen dat je je grenzen tussen vriendschap en intimiteit al hebt overschreden. Misschien is het tijd om je contact onder de loep te nemen, en met je partner te bespreken wat jullie grenzen zijn binnen jullie vriendschappen. Komen deze grenzen overeen of is er een meningsverschil over?

4. Jullie worden steeds fysieker

Wanneer je een sterke emotionele band hebt, wordt de stap om de fysieke grens te overschrijden ook steeds groter. Wat begint met een onschuldige aanraking, zou zomaar uit de hand kunnen lopen.

Leestip

Liefde in tijden van Tinder – Dr. psycholoog Elisabeth Timmermans (KU Leuven)

Over de invloed van social media op relaties

Gerelateerde artikelen