Placeholder

Het onmisbare knuffelhormoon

In verschillende situaties produceert je lichaam verschillende hormonen. Adrenaline zorgt ervoor dat je alert blijft, de tegenhanger oxytocine zorgt voor een gevoel van rust en verbondenheid.

Extra alert
Bij stress en inspanning komen allerlei hormonen vrij. Als gevolg hiervan stijgt de bloeddruk, komt het spijsverteringsstelsel zo goed als stil te liggen en reageer je snel en alert. Het lichaam is er helemaal klaar voor om te vechten of te vluchten. Dit is onder andere te danken aan het hormoon adrenaline, dat een belangrijke rol speelt in het stresssysteem.

Knuffel
De tegenhanger van deze ‘vecht-of-vlucht reactie’, is rust en verbondenheid. Ook hierbij spelen hormonen een belangrijke rol. Vooral oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, is een belangrijke factor. Het zorgt er onder andere voor dat je hartslag en bloedsomloop vertragen. Andere effecten: een toename van de bloedtoevoer naar de huid en slijmvliezen, minder stresshormonen en een effectievere spijsvertering, opname en opslag van voedingsstoffen.

Niet alleen voor vrouwen
Lang werd gedacht dat oxytocine voornamelijk een ‘vrouwenhormoon’ was, dat met name werd aangemaakt tijdens de bevalling en bij het geven van borstvoeding. Zowel mannen als vrouwen blijken echter in verschillende situaties oxytocine te produceren. Zo komt oxytocine bijvoorbeeld vrij bij prettig huidcontact, tijdens massages, seks en intimiteit.

Overlevingsmechanisme
Om te overleven is het systeem van rust en verbondenheid net zo belangrijk als het systeem van verdediging en inspanning. Het is bovendien net zo complex.